Инициативата отбелязва 10-годишнината си с угасяне на осветлението в събота вечерта, 25 март. "Загаси светлините, отвори очи за планетата" е призивът тази година

Часът на Земята, най-голямата глобална акция на Световния фонд за дивата природа WWF, се отбелязва тази събота в 20,30 ч. за 10-а поредна година. В София по традиция в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" се организира светлинен спектакъл.

Началото на инициативата е поставено през 2007 г. в Сидни и бързо се разраства в международен мащаб. Чрез символичното гасене на осветлението хората в над 170 държави и територии изразяват съпричастност с каузата - опазване на нашия общ дом, планетата Земя.

Фотогалерия: Часът на Земята в предишни години

Съвпадането с деня за размисъл е случайно, но е добър повод да поговорим за изборите, които правим и които не се случват веднъж на четири години, а са ежедневни, коментират от WWF България.

"Изборът не е дали да използваме или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме разумно или по начин, увреждащ планетата. Час на тъмно в никакъв случай не означава, че призоваваме хората да изоставят електричеството и да се завърнат към свещите в ежедневието си. По-скоро се опитваме да предоставим необходимата информация, за да може да бъде направен информиран избор", посочва Георги Стефанов, ръководител на отдел "Климат и зелена икономика" в природозащитната организация.

Ако човек например знае, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.

Ето няколко прости правила, които WWF предлагат да спазваме:

1. Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.

2. Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция "отложено изпълнение", което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски.

3. Не поддържайте стайна температура, твърде различна от температурата навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25-28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15-18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.

4. Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас.

5. Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Близо 100 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята. Освен в София, прояви са планирани и в редица други градове Бургас, Белослав, Казанлък, Каварна, Хасково, Малко Търново.

Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организира нощно изкачване и спускане със светлини от Черни връх. То е подкрепено от WWF, но е предназначено само за добре подготвени хора с опит в планината.

"Всички виждаме, че климатичните промени засягат планините най-отчетливо и не е необходимо да бъдем убеждавани от климатични модели и данни - есените станаха все по-дълги и топли, снегът през декември е изключение, а пролетните условия през февруари през последните години станаха почти нормално очаквани. Балансираното човешко присъствие в планината е също начин да ограничим последствията. Така в събота, 25 март, в най-натоварения за електрическата мрежа час, ще оставим къщите си тъмни и ще отидем в планината, за да покажем своята положителна нагласа към планинската природа", обявяват организаторите от БАССЕС.

Видео: 10 неподозирани факта за Земята

За едно десетилетие Часът на Земята е помогнал за опазването на морските територии в Русия и Аржентина, набрал е средства за природозащитни проекти в Югоизточна Азия и Амазония, дори е създал цяла гора в Уганда - но нищо от това нямаше да е възможно без силата, която ни свързва: колективната ни решимост да опазим единствената планета, която споделяме, коментира Сидарт Дас, изпълнителен директор на Earth Hour Global.