Земноводното, в чийто стомах бяха открити над 5 кг метални пари, хвърлени в езерцето й "за късмет", почина въпреки успешната операция...

Костенурката, в чийто стомах бяха открити 915 монети, не оцеля... Земноводното на 25 години живееше в Тайланд и носеше името Омсин - което се превежда като "касичка".

Гледачите й усетили нещо нередно, когато походката й се забавила, а плуването й под вода било все по-трудно.

Зелената морска костенурка била оперирана на 6 март в университетска клиника в Банкок, където ветеринарите извадили от стомаха й стотици монети, хвърлени от туристите в езерцето й - общо над 5 кг.

След операцията, продължила седем часа, пациентката изглеждаше напълно възстановена и в продължение на седмица се хранела и плувала нормално. Тъкмо се канели да я върнат в менажерията на кралската флота, когато дишането й се забавило.

Оказало се, че е получила стомашно-чревна инфекция. Оперирали я отново, но костенурката изпаднала в кома и във вторник сутринта починала. Лекуващите й лекари смятат, че до усложненията са довели отслабеният имунитет и токсичността в кръвоносната система.

В Тайланд костенурките са символ на дълголетие и историята на Омсин, завършила с такъв печален край, се следеше от цялата нация.