Навлизането на роботите и изкуствения интелект в бизнеса коства много работни места и тепърва хора ще остават без работа. Според Бил Гейтс решението е облагането на роботите с данъци

С развитието на новите технологии и роботиката икономиката се променя. Все повече производители заменят човешката работна ръка с машини и роботи. 

Вече сме виждали този процес в историята. От механизацията на земеделието и производството, през все по-масивното навлизане на компютрите в бизнеса и бита. Машините извършват по-тежката и по-опасна дейност. И това е неизбежен процес. 

Големият проблем е как това ще повлияе върху икономиката. С роботизацията на процесите много хора ще изгубят работата си. Оттам държавата губи и данъци.

Едно възможно решение на проблема предлага милиардерът Бил Гейтс, като според него роботите в един момент трябва да започнат да плащат данъци.

Виж още: До 39 години роботите ще се изравнят по брой с хората

В интервю за Quartz Гейтс обяснява, че подобна политика би намалила темпото, с което роботите навлизат в производството, а това ще даде повече време за създаване на алтернативи. 

Освен това данъците на роботите могат да се използват за компенсиране на загубените работни места, създавайки на нови. Гейтс казва, че по такъв начин могат да се финансират много нови работни места за хора, които да се грижат за възрастни, за болни и за деца в училищата.

Хората предпочитат този тип социални грижи да се вършат от други реални хора и това е добър начин тази професия да се финансира, казва Гейтс. Според него правителствата по света трябва да обърнат повече внимание на темата и да не разчитат бизнесът сам да прояви инициатива и сами да пренасочат хората с по-нисък доход към тези професии.

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?​

Гейтс прогнозира, че до 20 години няма да има нужда от хора в складовете, както и от шофьори и други подобни професии в сферата на услугите. Той дава за пример, че в Силициевата долина вече има машина, която може да прави хамбургери без участието на човешки ръце в нито един момент от процеса. 

Облагането на роботите с данък е добър начин да се задържат приходите в държавните бюджети и няма да е тежко бреме, което да спре изцяло иновациите. Именно затова е важно правителствата да насочат вниманието си към темата, към развитието на социалните грижи и как да използват този ресурс, казва още Гейтс.

Виж още: Даряват $10 млн. за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол​​

Интересно е как роботите биха плащали тези данъци. Според Гейтс те трябва да се поемат от компанията, която ще спестява пари от ефективността на автоматизираната работна сила, или просто фирмите, които наемат роботи, да бъдат облагани с допълнителен данък. 

Идеята на Гейтс вече е предложена от юристи на Европейския съюз, но законът е отхвърлен. Друго предложение, което предлага решение на проблема, е въвеждането на универсален базов доход - нещо, на което индустриалецът Илoн Мъск е голям привърженик.

Независимо какво решение ще предпочетат да обсъждат правителствата за предпазване на човешките работници в ерата на автоматизацията, Гейтс е категоричен, че това е нещо, за което трябва да се говори сега.

Виж още: "Денят, в който компютър написа роман"