В историята на метеорологичната статистика, която се води от 1880 г. насам

След анализ на данните от 6300 локации НАСА и американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания оповестиха в два отделни независими доклада, че температурата на земната повърхност през изминалата година е била най-високата от 1880 г. насам, откогато се води метеорологична статистика.

В световен мащаб температурите са били с почти градус (0,99 по Целзий) по-високи, отколкото в средата на ХХ в. Така 2016-а е третата поредна година с рекордна средна температура.

В дългосрочен план покачването на температурата през годините е илюстрирано в горното видео, а тенденцията към глобално затопляне продължава. От края на XIX в. насам ръстът е с 1,1 градуса по Целзий, което се отдава на повишените нива на въглероден диоксид и други вредни емисии в атмосферата като резултат от човешката дейност.

По-голямата част от затоплянето е настъпила през последните 35 години, като 16 от най-горещите 17 години са отчетени след 2001-ва. С изключение на юни осем от 12-те месеца, от януари до септември, са били най-топлите в историята, а октомври, ноември и декември се нареждат на второ място след същите месеци през 2015 г.

Феномени като Ел Ниньо или Ла Ниня, които затоплят или охлаждат горните нива на Тихия океан в тропическия пояс, причиняват изменения на климата в краткосрочен план. Влиянието на Ел Ниньо е продължило и през първите четири месеца на 2016 г., а приносът му се изразява в покачване на глобалните температури с 0,12 градуса по Целзий.