Един от най-пострадалите райони е остров Мадейра

Полицията в Португалия е задържала над 30 души по подозрения, че умишлено са предизвикали смъртоносните горски пожари в страната, както и пожарите на остров Мадейра. Арестуваните са предимно безработни мъже на възраст от 20 до 35 години.

Огненото бедствие причини смъртта на трима души и принуди хиляди да се евакуират, припомня БНР. Огнената стихия вилнее в страната от седмица насам.

Виж още: Португалия в 14 любопитни факта

Португалското правителство се е обърнало за помощ към ЕС с молба да бъдат изпратени още пожарникари и оборудване, за да бъдат овладени пламъците. Много градове в страната остават в повишена готовност.

Един от най-пострадалите райони е остров Мадейра, където все още има тлеещи огнища под купищата изгорели дървета и храсти в планинската част. Пожарникари продължават да патрулират в околността.

"Отворихме вчера, а навсякъде летят коли, нагоре и надолу, на полицаи и на пожарникари. Цялата планина гори - всичко е черно и бяло", обясни сервитьор от едно от най-посещаваните заведения на острова, който е популярна туристическа дестинация и който търпи огромни загуби всеки ден.

Виж още: Ужас! Мафията в Сицилия пали горски пожари с... котки