Протестиращите се събраха, за да изразят несъгласието си с опита за преврат в Турция от 15 юли

Близо 20 хил. поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха в германския град Кьолн на демонстрация срещу неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция, предава агенция "Фокус".

Митингът започна с националните химни на Турция и Германия и запазване на минута мълчание в памет на жертвите на пуча, при който загинаха над 270 души, съобщава БНР.

Демонстрацията премина под мотото: "Да на демокрацията, не на преврата", като в участие са взели много турски политици, включително министърът на спорта. За охраната на събитието са били ангажирани 2700 полицаи.

Виж още: Елиф Шафак: Само за една нощ Турция се върна 20 години назад

Участвалите в акцията са развявали турския флаг и са пели както турския, така и германския химн, след което са запазили минута мълчание в памет на загиналите при опита за преврат на 15 юли, както и за жертвите на скорошните нападения в Париж и Мюнхен.

За събитието беше планирана и видеовръзка с Анкара, по време на която президентът Ердоган да направи изявление, но германските власти са забранили подобно нещо. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън разкритикува Германия заради забраната и заяви, че Турция е "любопитна каква е истинската причина" да не бъде позволено на Ердоган да се обърне към поддръжниците си.  

В същото време турският министър по европейските въпроси Йомер Челик написа в "Туитър", че забраната противоречи на демократичните ценности и свободата на словото.

Говорителят на полицията в Кьолн Волфганг Балдес предупреди, че органите на реда са се подготвили добре и работят за мирното преминаване на събитието.

Виж още: Побои, мъчения и изнасилвания сред задържаните след преврата в Турция

В събота пък германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер предупреди, че не е редно Турция да пренася политическата си криза в Германия.

Междувременно вчера пък слухове за нов опит за преврат в Турция доведоха до обкръжаване военната база Инджирлик в южната ни съседка. Около 7000 служители на специалните сили обкръжиха турската база, използвана от САЩ и силите на НАТО. 

Според специалисти ходът на операцията напомнял действията на армията на 15 юли при опита за държавен преврат. По информация на полицията операцията е продължила два часа и половина. Министърът за отношенията на Турция с ЕС Йомер Челик разясни по-късно в "Туитър", че блокадата е била част от "общата оценка на безопасността, няма никакъв проблем".

Виж още: Кой е Фетхуллах Гюлен и защо Анкара го смята за терорист

Паралелно с това 9 души бяха арестувани по подозрение, че при опита за преврат на 15 юли са били в групата, нападнала хотела, в който беше президентът Ердоган, предаде АП.