Млад сириец, на когото Германия е отказала убежище и е правил опити за самоубийство, се самовзриви близо до музикален фестивал в немския град, а Ислямска държава пое отговорност за атентата

Серията от нападения срещу обикновени граждани в Германия продължава, след като 27-годишен сириец се самовзриви вчера в германския град Ансбах и рани 12 души по време на музикален фестивал. Информацията бе съобщена от баварския министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от световните агенции.

Инцидентът е станал около десет часа вечерта. Мъжът е взривил експлозив в раницата пред ресторант точно на входа към фестивала, на който са присъствали около 2500 души. Преди това се е опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет.

Сириецът, чиято молба за получаване на убежище е била отхвърлена преди една година, е загиналият при експлозията, която рани 12 души.

Около 2 хиляди души са евакуирани от музикалния фестивал по улиците на града, където терористът не успя да влезе.

Мъжът е правил опити за самоубийство и е бил лекуван в психиатрична клиника. Въпреки че са му отказали убежище, властите са му позволили да остане в Германия заради ситуацията в родната му страна.

Реакцията на властите

По-късно през деня баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че експлозията в град Ансбах най-вероятно е ислямистко терористично нападение, предаде ДПА.

За съжаление смятам, че е много вероятно да става дума за истинско ислямистко самоубийствено нападение, заяви Херман и добави, че нападателят носел раница, пълна с експлозиви и остри метални предмети, предназначени да причинят възможно най-много жертви.

"Ако той беше успял да влезе, със сигурност щеше да има повече жертви", заяви началникът на полицията в Нюрнберг Роман Фертингер.

27-годишният сириец, който се взриви в Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България. Това заяви германски официален представител, цитиран от АП. Това се налагало след като на сириеца е било отказано убежище в Германия. 

От страна на българските власти бе съобщено, че мъжът е регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС. Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г.

Говорител на германското вътрешното министерство изтъкна, че сирийците не могат да бъдат депортирани директно в Сирия заради ситуацията в близкоизточната страна. Не е ясно обаче защо досега не е бил изпратен към България, а също и кога е щяло това да стане. 

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата

В телефона му в намерено видео, в което той се заклева във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади. Мъжът заявил, че "действа в знак на отмъщение срещу германците, защото те стоят на пътя на исляма", съобщи баварският външен министър Йоаким Херман.

Интервю: Руслан Трад за военен преврат в Турция и терористичното нападение в Ница

Ансбах е главен град на регион Средна Франкония в Бавария. в него живеят над 40 хиляди жители. Градът се намира на около 40 километра югозападно от Нюрнберг. 

Това е четвърто нападение в Германия само за седмица. Кандидат за убежище от Сирия уби вчера жена с мачете и рани двама души град Ройтлинген.

Нападателят от Ройтлинген е известен на полицията и с други провинения, но според органите на реда, преди да убие жената нападателят е имал разправия с нея. Той е действал самостоятелно и няма доказателства, че е имал съучастници. 

Девет души загинаха в петък при стрелба в Мюнхен, открита от 18-годишен германец от ирански произход. Няколко дни преди това пет души бяха ранени близо до град Вюрцбург при нападение с брадва във влак, извършено от 17-годишен афганистанец, кандидат за убежище, в името на джихадистката групировка "Ислямска държава".