Нова размяна на нападки между министър-председателя Борисов и лидера на ДСБ Радан Кънев, този път относно евроатлантическата насоченост на кабинета

Нова размяна на реплики между премиера Борисов и лидера на ДСБ Радан Кънев, като този път предмет на спора беше евроатлантическата ангажираност на правителството. 

По въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес, и един премиер, който подрива усилията им. Това каза днес лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю на сутрешния блок "Нова телевизия".

Отговорът на Борисов не закъсня и преди заседанието на Министерски съвет той повдигна темата: 

"Ако някой се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и Европейския съюз – това е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се изграждат предизбрни кампании. Да се твърди, че военният и външният министър са гарантите за НАТО и Европейския съюз, а ние другите едва ли не сме пречка, не отговаря на истината. 

Забележката беше направена, преди медиите да напуснат залата, където се проведе то, "за да разпръсна това, което се опитват да вменят като вина на нашето правителство".

"Ако беше нещо несериозно или малко, или незначимо, бих го минал както обикновено, бих го неглижирал. Да се твърди, че военният министър и външният министър са гарант на НАТО и ЕС, а ние другите едва ли не сме пречка за това, е не само лъжа, но и не отговаря на истината", уточни министър-председателят.

"Абсолютно всички предложения на двамата министри, които касаят тези теми, са минали и през парламента, и в Министерски съвет. Абсолютно всичко, което касае НАТО и ЕС, единственият гарант с реална власт е това правителство. Някой се опитва да си присвоява заслуги, докато ние първи в света обявявахме военното крило на Хизбула за терористична организация", заяви Борисов. 

Виж още: Борисов срещу надеждите на НАТО за черноморска флотилия

"Успели сме да удържим националния интерес и в други критични сфери като енергетиката и проектите там. Нека някой да отиде с министър Теменужка Петкова и да води преговори за този реактор, каза премиерът. 

Без да споменава името на Кънев, премиерът подчерта, че "тези манипулативни лъжи имат за цел да се вкара клин между министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха да се върнат на власт". 

Моите извинения към Трайчо и Гроздан Караджов и към всички, но те ако са ми гаранта за НАТО и ЕС със сигурност нямаше да сме там, каза Бойко Борисов. Премиерът помоли министрите да реагират в такива ситуации, защото останалите им колеги "остават в небрано лозе".

Темата за геополитическата ориентация на правителството често се повдига от ДСБ. Вчера зам.-шефът на тъмносините Атанас Атанасов пред Би Ти Ви обвини Борисов в "раболепно отншение пред Русия, което надминавало дори това на БСП". 

Обвиненията им тръгнаха от позициите на премиера срещу позиционирането на сили на НАТО в Черно море. Тогава той настоя Черноморието да бъде демилитаризирана зона. Другият ключов момент бе отказът на ГЕРБ да приеме офертата на ДСБ за общ десен проевропейски кандидат за президентските избори.