"Не се случва тук, но се случва сега" - кампания на "Спасете децата", която обръща вниманието към проблемите на децата бежанци

Децата са бъдещето на света. Те ще са тези, които след няколко години ще движат икономиката, политиката, културата... и престъпността по света. Какво ще стане от тях, в какви хора, ще се превърнат те, това зависи от нас. 

Войните обаче превръщат децата в малки възрастни, ограбват детството им и ги поставят в ситуации, които могат да отнемат човечността от човека. 

Под такава заплаха са поставени децата бежанци. Те са принудени да оцеляват в свят на насилие. Дори да се измъкнат от войната, попадат на място, където масово хората не ги смятат за добре дошли. Място, където никой не ги иска.

Виж още: Войната в Сирия през очите на децата 

Само у нас за миналия месец има регистрирани 1200 безпризорни деца бежанци. Според данни на Европол изчезналите деца на мигранти са над 10 хил., като вероятно голяма част от тях са станали жертва на трафик на хора. 

Към целия този проблем внимание обръща една рекламна кампания на организацията "Спасете децата". Видеото Still Most Shocking Second a Day ни кара да се замислим как биха изглеждали нещата, ако не чуждото, а нашето собствено дете беше принудено да изживее всичко това, което децата бежанци изпитват. Ако не ставаше въпрос за друг народ и друга религия, а за нашите собствени деца. 

Видео: Какво войната причинява на децата

И си заслужава да се замислим.

Защото пред нас стои едно цяло изгубено поколение, което вече е закърмено с насилие. И ако не направим нещо, тези деца ще пораснат, за да върне това насилие обратно на света.

Фотогалерия: Не се случва тук, но се случва сега