Философията и религията говорят за преживяванията, които душата ни има, но за това, което се случва с тялото ни, се говори малко

Независимо дали ни харесва или не, един ден все се сблъскваме със смъртта. Дали ще е на роднина, родител, приятел, домашния любимец или вашата собствена, все някой ден ще ви се наложи да се изправите пред идеята, че не сме на този свят за постоянно. 

И докато различните религиозни системи предлагат различни обяснения за това, какво се случва с душата ни, малко се говори за това, което се случва с физическото тяло на човек, след като той умре, е просто въпрос на наука. 

Видео на AsapScience обяснява процесите, които се случват от момента на смъртта на човешкото тяло до последните етапи на разлагането му. 

Ето какво става с тленната ни обвивка след като духът ни се пресели някъде другаде: 

През първите няколко часа 

В началните секунди след смъртта кислородът бързо се изчерпват и мозъчната дейност се затруднява. Невроните прекратяват дейността си и мозъкът спира, отделяйки хормони, които регулират различните функции на тялото.

След първите 15-20 минути от настъпването на смъртта мускулите се отпускат, кожата губи цвета си и става бледа, което е резултат от липсата на приток на кръв. Сърцето вече не изпомпва кръв, тя не циркулира и заради гравитацията се събира в най-ниската точка на тялото. 

След няколко часа тялото получава червено и лилаво оцветяване заради утаяването на кръвта. До 12 часа след смъртта тялото е достигнало максимална промяна в цвета. Този процес, известен като "следсмъртни петна", помага на лекари и съдебни следователи да определят приблизителното време на смъртта. През това време започва и друг процес. 

След от три до шест часа след смъртта феномен, известен като "трупно вкочаняване", започва да се проявява. Мускулите се сковават, оставяйки тялото в положение за следващите 24-48 часа. 

В дните след смъртта 

Макар че се случват и други процеси, тялото е подложено на разлагане през цялото време. Клетъчната мембрана се пука и започва да бълва цитозол. Той съдържа протеини и ензими, които разграждат околната тъкан, заедно с помощта на повече от 100 трилиона микроорганизми. След това анаеробни бактерии (които не се нуждаят от кислород, за да оцелеят) в стомашно-чревния тракт започват да се хранят с коремните органи. 

Това е мръсен процес, известен като гниене, съпроводен с неприятни миризми, освобождавани при разграждането на аминокиселини. Те пък привличат насекоми, които се хранят с мърша. Те снасят яйца в гниещата тъкан, които се излюпват в рамките на един ден. Ларвите им продължават да се хранят с трупа. 

През първите няколко седмици 

Насекомите могат да изконсумират 60% от тъканта на човешкия организъм само за няколко седмици. В резултат на това се освобождават течности и газове. Между 20-50 дни след смъртта се осъществява маслена ферментация, която привлича ларви на бръмбари, протозои и гъби. 

Това е процес, известен като сухо гниене, който може да се проявява в продължение на една година. След година и повече Каквито и части да са останали от тялото, те са изядени от растения и животни през следващите години, дори останките на скелета. Ако тялото е поставено в земята, то ще изчезне, а молекулите му ще се рециклират в природата.