"Огън в морето", който изследва темата за бежанската вълна към Европа, донесе поредното престижно отличие на италианския режисьор Джанфранко Роси след "Златния лъв" от Венеция

След като спечели "Златния лъв" от Венеция 2013 със Sacro Гра, италианския режисьор Джанфранко Роси отиде на остров Лампедуза, за да документира пристигането на хиляди мигранти на европейския бряг - и една от най-големите човешки трагедии на нашето време.

Филмът му "Огън в морето" (Fuocoammare) поглежда към тази трагедия през очите на 12-годишния Самуеле Пучило. Подобно на повечето си връстници, той невинаги обича да ходи на училище, а предпочита да се катери по крайбрежните скали.

От години към тях се стремят и мъже, жени, деца, опитващи се да прекосят Средиземно море от Африка с корабчета и лодки, които често са прекалено малки и нестабилни.

Виж още: Кораб с над 700 бежанци се обърна в Средиземно море

Лампедуза е най-големият от Пелагийските острови. Разположен на 205 км южно от остров Сицилия и 113 км източно от Тунис, той е най-южната точка на Италия. Населението наброява около 6000 жители, препитаващи се главно с риболов, земеделие и туризъм.

Освен с близостта си до Заешкия плаж, който доскоро се славеше като един от най-добрите в света, от години Лампедуза е известен и като входна врата към Европа за хиляди бедни нелегални имигранти от африканския континент.

Виж още: Най-добрата снимка на 2015 г.

Островът се превърнал в метафора за бежанската вълна, за надеждите, трудностите и съдбата на стотици хиляди емигранти, които копнеят за мир, свобода и щастие, но нерядко не успяват да достигнат живи мечтания бряг, пишат за филма от кинофестивала в Берлин, където журито, оглавявано от Мерил Стрийп, му присъди "Златната мечка".

Ежедневно жителите на Лампедуза са свидетели на най-голямата хуманитарна трагедия на XXI век. Наблюденията на Роси върху живота им ни доближават още повече до това място, което е колкото реално, толкова и символично - и показва какво чувстват неговите обитатели при постоянното си излагане на извънредни ситуации.

В същото време филмът му, който е лишен от коментар, проследява как, дори в най-малките населени места, тези два свята нямат почти никакъв досег помежду си...