"Съвсем нов завет" - един от европейските филми на годината, е по кината от този петък, 29 януари

Бог съществува. Живее в Брюксел, в апартамент без вход или изход и прекарва повечето си време в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър. Държи се ужасно със съпругата и дъщеря си. Синът му, за когото може би сте чували, е избягал отдавна.

В крайна сметка на дъщеря му Еа й писва от глупостите му. Насърчавана от брат си, тя решава да напусне гнездото, да си намери свои апостоли и да напише собствен, съвсем нов завет...

Филмът на реж. Жако ван Дормел е копродукция между Франция, Белгия и Люксембург. Беше номиниран за американските награди "Златен глобус", а на Европейските филмови награди получи приза за най-добра сценография.

В годишната анкета на в. "Култура" за филмовата 2015-а българските кинокритици също го поставиха на челните места, като Божидар Манов хвали "елегантната интелектуална ирония на режисьора", а Антония Ковачева заключава: "Съвсем нов завет" ми напомни, че киното трябва да е щастие и за този, който го прави, и за този, който го гледа."

Участват Йоланд Моро, Пили Гройн, Лаура Верлинден, Катрин Деньов, която си партнира с... горила, и белгийският комедиен актьор Беноа Поелворд в ролята на Бог - а иначе популярен като Брут от "Астерикс на олимпийските игри" (2008).