Новото видео на "Ислямска държава" е остра критика на ООН и САЩ

Кои са враговете на "Ислямска държава"? Целият разумен свят вероятно. Отговорът е много по-конкретен. В последното видео, което терористичната групировка публикува в интернет, се вижда на кои държави по-точно ИД е обявила война. И България не е сред тях...

Сред враговете на ИД, освен големите европейски държави, САЩ и Русия са посочени дори страни като Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Косово, Хърватия, Словения, Молдова, Чехия. Вероятно за повече не е имало място.

Na koi darzhavi id obyavyava voyna

Самият клип е критика към ООН и САЩ и същевременно възхвала на ИД, които се ползвали с подкрепата на Аллах.

"Събирайте си съюзници. Правете планове срещу нас и не ни давайте почивка. Нашият съюзник е най-великият. Той е Аллах и цялата слава отива при него", казва гласът от видеото.

Разбира се е възможно и балансираната външна политика на България, изразяваща се в дюнери на всеки ъгъл да е оказала влияние за това ИД да не ни включи в списъка си с врагове.

Журналистът и специалист по въпросите на Близкия Изток Руслан Трад реши да провери защо така България е оставена извън списъка с враговете на "Ислямска държава". В "Туитър" той отправя въпроса към един от пародийните профили на ИД и получава изненадващ отговор - обичали ни бирата: 

Zashto id ne ni vklyuchi sred vragovete si