Защо понякога нечистокръвните кучета са по-добрият избор за домашен любимец

Всички (освен онези, които имат страх от кучета) сме се възхищавали на красиви чистокръвни кучета с ясна порода и родословно дърво. Те са красиви, елегантни и сякаш извадени от реклама на храна за домашни любимци или на гумени кокали.

Всъщност истината се оказва доста по-различна. Адам Кановър от CollegeHumor разкрива какви са негативните страни на породистите кучета.

Тези животни са плод на генетично вмешателство, страдат от множество заболявания, а някои породи като чистокръвния булдог имат вече толкова големи глави, че не могат да се раждат по нормален път, а трябва цезарово сечение, за да бъдат извадени малките от майката.

Всъщност повечето породи не са дело на природата. Приблизително 90% от "чистокръвните" породи са създадени през последните два века. Наред с това при развъждането на кутрета много кучкари следят за запазването на чистата кръвна линия, което може дори да означава и сношаване на кучетата със собствените им родители.

В това отношение нечистокръвните "помияри" нямат такива проблеми, защото чисто генетично те са оставени да се развиват на свобода, по естествен начин.

А и какво значение има породата, когато обичаш кучето си?