"Вечна чистка", по кината у нас от началото на юли, е петият филм от научнофантастичната екшън трилър поредица с елементи на хорър, която легализира престъпленията в една нощ от годината...

"Чистката",  научнофантастичен екшън трилър с елементи на хорър, излезе през 2013-а с участието на Итън Хоук ("Гатака") и Лена Хийди (сериала "Игра на тронове") от сценариста, режисьора и продуцента Джеймс ДеМонако.

Идеята му, вдъхновена от епизод на оригиналния "Стар трек", бе, че в бъдещето една нощ в годината всички престъпления са законни, а властите си затварят очите за случващото се. В тази нощ някои излизат да убиват за отмъщение, други - за удоволствие, а трети просто се опитват да оцелеят.

Годишната Чистка започва по залез слънце и трае 12 часа - до изгрева на следващия ден. В тази нощ Правителството легализира всички престъпления, вкл. убийствата, а силите на реда и спешната помощ не се отзовават на сигналите.

Като позволяват на всеки да отприщи най-тъмните си страсти, властите съумяват да намалят нивото на престъпността през остатъка от годината. В страната цари мир - с цената на отнетите животи по време на Чистката.

"Чистката: Анархия" дойде още на следващата година, като смени зведите с по-второкласни актьори като Франк Грило ("Завръщането на Първия отмъстител", "Враг номер 1" и "Бойна кръв"), Киеле Санчес, Кармен Еджого, Ейми Пафрат и Зак Гилфорд.

Сюжетът на продължението: В навечерието на поредната Чистка един мъж се въоръжава въпреки молбите на своите близки. Млада двойка се оказва на улицата след залез слънце. Млада майка и дъщеря й тийнейджърка са извлечени насила от дома им, макар да са се надявали, че вкъщи са на сигурно място.

Чистката събира тези петима души в нощта, когато неписаното правило гласи да не бъдат спасявани човешки животи и да не се раждат герои. Въпреки това обаче единият от тях помага на останалите четири невинни жертви да оцелеят...

В навечерието на американските Избори 2016, когато за ужас на мнозина Доналд Тръмп стана кандидат-президент на Републиканската партия и впоследствие влезе в Белия дом, поредицата се превърна в трилогия с The Purge: Election Year.

Две години по-късно излезе и предисторията "Първата чистка" (2018), която постигна рекорден касов успех.

Същата година свръхпопулярната поредица ужаси на "Блъмхаус" се разклонява и в тв сериал на USA Network, от който са реализирани 20 епизода и два сезона, преди пандемията от новия коронавирус да сложи край.

Сега отново през юли се появява филм номер 5 . "Вечна чистка", където ДеМонако е отстъпил режисурата на Еверардо Гут, познат от получилия множество отличия трилър Days of Grace. Този път свръхпопулярнатата поредица ужаси на "Блъмхаус" навлиза в нови, неизследвани територии, тъй като група мародери решават, че годишната Чистка не трябва да приключва при първи зори, а вместо това да продължи безкрайно - оттам и заглавието. 

Престъпната банда решават да превземе Америка чрез безкрайна кампания на хаос и кланета. Вече никой не е в безопасност, независимо зад колко дебели стени се крие. Мексиканската двойка Адела (Ана де ла Регера) и съпругът ѝ Хуан (Теноч Уерта) живеят в Тексас, където Хуан започва работа в ранчото на богатото семейство Тъкър, предвождано от Кейлъб (Уил Патън).

Със своята трудолюбивост Хуан успява да впечатли Кейлъб, но това разпалва ревност у сина на патриарха Дилън (Джош Лукас). На сутринта след Чистката банда маскирани убийци нападат семейство Тъкър, вкл. съпругата на Дилън (Касиди  Фрийман) и сестра му (Левън Рамбин), принуждавайки двете фамилии да се обединят и да отвърнат на удара.

Докато те се борят за оцеляване, около тях страната постепенно потъва в хаос и САЩ започват да се разпадат...