От месец насам цялата световна кинохроника, произведена от "Бритиш Пате", е достъпна в YouTube

Сред темите в този документален филм с туристическа насоченост са розоберът в Калофер, манастирите и православните ритуали, сцени от селския живот, София, Велико Търново и Черноморието, както и атракциите, които предлага на чужденците социалистическа България.

Цветната късометражка е част от архив, който обхваща 80-годишен период (1896-1976) и включва 85 хил. документални сюжета от цял свят: исторически събития, известни личности и репортажи за живота на обикновените хора. Общо 3500 часа филмова лента са били дигитализирани през 2002 г. със средства от британската Национална лотария и сега са достъпни за безплатно гледане в YouTube канала на British Pathé, наред със стенограмите.

Основателят на компанията Шарл Пате всъщност е французин - оттам и емблемата с петела, националната птица. Лондонският клон е основан в началото на XX век. Заснетата продукция се прожектира като кинохроника преди филмовите прожекции, което продължава чак до 1970 г., когато тази традиция постепенно отмира. Оттогава насам видеоархивът им се предлага за ползване главно в телевизията и рекламата.

При търсене на "България" като ключова дума излизат и други сюжети, свързани с нашата страна - някои от които така останали неизползвани. В епохата на нямото кино, преди 1928 г., дори кинохрониката е била без звук - като тези кадри от атентата в църквата "Св. Неделя" (1925), когато загиват 140 души, а стотици са ранени. Заглавието е Murder most foul! (Убийство в най-отвратителната му форма!).