"Късмет", който се състезава в документалния конкурс на София филм фест 2014, изследва вдъхновяващото въздействие на турските сериали в арабския свят и на Балканите

Турските сапунени опери са невероятно популярни - и то не само в своята страна. Навсякъде в Близкия изток, Северна Африка, Балканите и Азия милиони зрители се залепват пред телевизора, за да не пропуснат епизода от поредната турска сапунка. А градовете в южната ни съседка, където са заснети тези сериали, са се превърнали в туристически атракции.

"Късмет" на Нина Мария Паскалиду е сбор от интервюта със звезди като Сонгюл Йоден ("Перла"), Мирием Узерли ("Великолепният век"), Халит Ергенч ("1001 нощи"), режисьори и сценаристи плюс коментари на социолози, наети да правят портрети на най-верните им фенове - предимно жени от Абу Даби, Кайро, Атина, Мостар, София и Истанбул.

Сапунените истории са жанр, който надхвърля културните и религиозните граници; техните почитатели ги възприемат като нещо повече от временно бягство от социалната реалност. Оказва се, че турските сериали разрушават табута, като помагат на жените в региона да отстояват правата си и да преобразят своя живот. Разказана е и личната история на една жена, която следвайки стъпките на една от героините, решава да се бори за правата си и в крайна сметка да се освободи от потисничеството.

Международна документална копродукция между Кипър, Гърция, Хърватия, Обединените арабски емирства и България, в лицето на Мартичка Божилова от "Агитпроп", "Късмет" (Kismet, 2013) предизвиква голям интерес на Международния фестивал на документалното кино IDFA в Амстердам през 2013 г., където също е показан в конкурсната програма.

Прожекциите на София филм фест 2014 са три: 8 март, кино "Люмиер", 20,30 ч., 14 март, "Евро синема", 16,30 ч.; 27 март, Дом на киното, 16,30 ч. Целият трейлър: