Това е един от въпросите, на които търси отговори отличеният с "Оскар" документален филм от 2010 г. "Вътрешна афера"

Андри Магнасон, Кристин Лагард, Дейвид Маккормик и Алън Слоун са сред експертите - "вътрешни хора" от финансовия свят, политици, журналисти и учени, - интервюирани във филма, който проследява възхода на една "мошеническа" индустрия, която корумпира политиката, регулацията, а също и академичните среди.

Режисьорът Чарлз Фъргюсън претендира това е първият филм, който разкрива потресаващата истина зад икономическата криза от 2008 г. Тогава, заради глобалния финансов срив на стойност над 20 трилиона долара, милиони хора губят домовете и работата си. Става ясно още какви са ги вършили в "Голдман Сакс", какво е довело до фалита на AIG, "Леман брадърс" и пр.

Най-опасните разкрития всъщност са в заключението, че финансовата индустрия всъщност много успешно се е справила с задачата да се спаси (благодарение на парите на данъкоплатците) и след това да блокира всеки по-радикален опит за реформиране и регулиране на системата.

"Вътрешна афера" / Inside Job е заснет в САЩ, Исландия, Англия, Франция, Сингапур и Китай, със задкадровия глас на Мат Деймън, и е първото чуждо заглавие в поредицата на Би Ти Ви "Документите", с тв премиера у нас на 15 февруари от 22,30 ч.

"Бостън глоуб" определя филма като "шедьовър на разследващата документалистика - язвителен, скандален, комичен, страховит преглед на причините за кризата", а покойният вече кинокритик Роджър Ебърт пише: "С много гневни, много внимателно изложени аргументи, ["Вътрешна афера" е] брутално ясен документален филм за това как американската финансова индустрия се захваща преднамерено да измами обикновения американски инвеститор."

"Ако до края на филма не сте разгневени, значи не сте гледали внимателно. Убедителен обзор на решенията, довели до измамите и колапса на Уолстрийт... в по-широк смисъл посланието на "Вътрешна афера" е, че американският оптимизъм може да доведе и до трагични последици", заключава критикът на сп. "Тайм" Ричард Корлис.