Специалната програма на "Нашънъл джеографик ченъл" по повод 125-годишнината на Националното географско дружество на САЩ продължава с "Лед" тази събота, 20 април, от 21 ч.

Дали глобалното затопляне е мит или реалност? Отговор на този въпрос се опитва да даде фотографът Джеймс Балог в документалният филм "Лед" (Chasing Ice). Заедно с екип от National Geographic той се отправят на дългогодишна разузнавателна мисия, за да покаже нагледно как точно се променя природата.

Глетчерите са може би едни от най-впечатляващите природни формирования - епични както по големина, така и по сила. Затова Балог не крие удивлението си, че такива огромни ледници могат да изчезнат за толкова кратко време.

Заснемането на кадрите е отнело на екипа три години. През този период специалисти монтират в Гренландия, Аляска и Исландия 25 камери, които правят снимки на всеки час и показват ледниците в откровено природно противоречие - могъщи, но същевременно и толкова крехки.

"Лед" има награда за операторска работа от фестивала Сънданс 2012. Режисьор е Джеф Орловски, а песента Before My Time, написана специално от Дж. Ралф и изпята от Скарлет Йохансон в съпровод на цигуларя Джошуа Бел, бе сред номинираните за "Оскар".