Около 100 млн. екземпляра от вида Danaus plexippus прекарват студените месеци в гористите местности на мексиканския щат Мичоакан, където долитат от Канада.

Тези удивителни създания летят на юг, като се ориентират по слънцето - и по собствения си биологичен часовник, който им помага да следват посоката си дори когато е облачно. Пеперудите монарх, обагрени в черно и оранжево, са сред героите на най-новата научнопопулярна поредица на Би Би Си - "Чудесата на живота" (Wonders of Life, 2013), с водещ проф. Брайън Кокс.

45-годишният учен, чиято специалност е физиката на елементарните частици, преподава в университета на Манчестър и е прототип за персонажа на Килиън Мърфи във фантастичния филм на Дани Бойл "Проектът "Съншайн". Спряган за наследник на друг прочут водещ на научнопопулярни филми - сър Дейвид Атънбъро, досега той е заснел поредици за чудесата на Слънчевата система (Wonders of the Solar System) и Вселената (Wonders of the Universe).

Вижте и трейлъра на новия му сериал, озвучен от Ерик Айдъл и нова, "еволюционна" версия на неговата Galaxy Song, позната от филма "Смисълът на живота според "Монти пайтън" (1983).