Робърт де Ниро на фестивал в Доха

Робърт де Ниро

актъор

Освен екранна легенда, Робърт де Ниро (роден на 17 август 1943 г.) е режисьор, продуцент, а от 2002-ра - и основател на кинофестивала "Трайбека" / TriBeCa в родния му Ню Йорк.

В актива му има две награди "Оскар" (за "Кръстникът-2" и "Разяреният бик", където играе боксьора Джак ла Мота и за целта наддава с 30 кг) плюс два пъти повече номинации и почетни призове за цялостната му кариера в седмото изкуство.

Често се превъплъщава в гангстери и босове на мафията, но осемте си номинации за "Златен глобус" дължи както на драматичните, така и на комедийните си роли.

Пробива в киното с филма "Жестоки улици" (1973) на Мартин Скорсезе, с когото го свързват и италианските му корени. Още на следващата година "Кръстникът-2" на Франсис Форд Копола му носи академичната статуетка за поддържаща роля - за изпълнението му като младия Вито Корлеоне.

Продължава и работата му със Скорсезе, с когото правят "Шофьор на такси" (1976), "Ню Йорк, Ню Йорк" (1977), "Разяреният бик" (1980), "Кралят на комедията" (1983), "Добри момчета" (1990), "Нос Страх" (1991), "Казино" (1995) - и очаквания през 2018 г. "Ирландецът", посветен на убийството на Джими Хофа, в когото се превъплъщава Ал Пачино.

През 90-те Де Ниро участва както в криминални екшън драми като "Жега" (отново срещу Пачино) и "Ронин", така и в комедийните поредици "Запознай се с нашите" и "Анализирай това". Снима се и след като навършва 70, а през октомври 2012 посети България за филма Killing Season (Опасен гост), където си партнира с Джон Траволта.

Седмата му номинация за "Оскар" е с "Наръчник на оптимиста" (2012).

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност