Робърт Дауни-джуниър в Сеул

Робърт Дауни-младши

актьор

Роден на 4 април 1965 г. в Ню Йорк, през последните години кариерата му се възроди с гръм и трясък покрай успешните роли на Шерлок Холмс (в тандем с Джуд Лоу като д-р Уотсън) и комиксовия персонаж Железния човек - Тони Старк, "гений, милиардер, плейбой и филантроп". Феновете му обаче с носталгия помнят неговата първа номинация за "Оскар" - като Чаплин в биографичния филм на Ричард Атънбъроу, и участието му в сериала "Али Макбийл".

Покрай затъването в наркотиците и влизането в затвора кариерата му претърпя принудителна пауза, но днес той е една трезва звезда на прага на 50-те, щастливо женен за продуцентката Сюзан Дауни.

Завръщането му на големия екран бе увенчано и с номинация "Оскар" за комедията "Тропическа буря", където играе прочут актьор, който се превъплъщава в чернокож.

През 2012 г. отново облича костюма на Железния човек в "Отмъстителите 3D", който събира няколко герои от комиксите на "Марвъл" и постига касов рекорд (над 200 млн. долара от премиерния уикенд в САЩ). Година по-късно, през април 2013, излиза и "Железният човек-3". Благодарение на тази роля, в която се завръща и за "Отмъстителите-2: Епохата на Ултрон", е най-високоплатеният актьор в света през последните години.

 1. Робърт Дауни-джуниър и Робърт Дювал на плакат за "Съдията"

  Робърт Дауни-джуниър се връща в съдебната зала

  Актьорът, някога заставал пред съда като обвиняем, сега играе ролята на адвокат, която може да му донесе номинация за "Оскар"

 2. Гуинет Полтроу - Пепър Потс за четвърти път

  "Железният човек-3" - епичен финален трейлър

  След първите два филма и миналогодишния "Отмъстителите" Робърт Дауни-джуниър за четвърти път влиза в ролята на Тони Старк - и в костюма на Железния човек, а Гуинет Полтроу вече го играе не просто негова секретарка, а официално гадже и шефка на фирмата му

 3. Шерлок Холмс 2

  Шерлок Холмс 2: Игра на сенки

  Трейлърът на Шерлок Холмс 2: Игра на сенки

Bulevard.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK