Робърт Дауни-джуниър в Сеул

Робърт Дауни-младши

актьор

Роден на 4 април 1965 г. в Ню Йорк, през последните години кариерата му се възроди с гръм и трясък покрай успешните роли на Шерлок Холмс (в тандем с Джуд Лоу като д-р Уотсън) и комиксовия персонаж Железния човек - Тони Старк, "гений, милиардер, плейбой и филантроп". Феновете му обаче с носталгия помнят неговата първа номинация за "Оскар" - като Чаплин в биографичния филм на Ричард Атънбъроу, и участието му в сериала "Али Макбийл".

Покрай затъването в наркотиците и влизането в затвора кариерата му претърпя принудителна пауза, но днес той е една трезва звезда на прага на 50-те, щастливо женен за продуцентката Сюзан Дауни.

Завръщането му на големия екран бе увенчано и с номинация "Оскар" за комедията "Тропическа буря", където играе прочут актьор, който се превъплъщава в чернокож.

През 2012 г. отново облича костюма на Железния човек в "Отмъстителите 3D", който събира няколко герои от комиксите на "Марвъл" и постига касов рекорд (над 200 млн. долара от премиерния уикенд в САЩ). Година по-късно, през април 2013, излиза и "Железният човек-3". Благодарение на тази роля, в която се завръща и за "Отмъстителите-2: Епохата на Ултрон", е най-високоплатеният актьор в света през последните години.

 1. "Венити феър" с четири корици за "Отмъстителите: Война без край"

  "Венити феър" с четири корици за "Отмъстителите: Война без край"

  "Венити феър" с четири корици за "Отмъстителите: Война без край" на броя от януари 2018.

 2. Супергероите обядват

  Супергероите обядват

  21 юни 2017 г. - Робърт Дауни-джуниър пусна в "Туитър" кадър от снимачната площадка на "Отмъстителите: Infinity War" с текст: "Вилици, щипци, кутийки + бутилки + един Уонг. Помогнете". От ляво на дясно: Бенедикт Къмбърбач (Доктор Стрейндж), самият Дауни-джуниър (Железния човек), Марк Ръфало (Хълк) и Бенедикт Уонг (Уонг).

 3. "Спайдърмен: Завръщане у дома" - плакат

  "Спайдърмен: Завръщане у дома" - плакат

  "Спайдърмен: Завръщане у дома" (2017) - плакат с Том Холанд като Спайдърмен / Човека паяк, Робърт Дауни-джуниър в ролята на Тони Спарк / Железния човек, Майкъл Кийтън, който играе злодея Лешояда, Зендая, Мариса Томей и Джон Фавро.

 4. Тони Старк и Питър Паркър

  Тони Старк и Питър Паркър

  Робърт Дауни-джуниър в ролята на Тони Старк / Железния човек напътства Спайдърмен / Питър Паркър, който в новите филми от комиксовата вселена на "Марвъл" се играе от Том Холанд (вдясно). В дъното на кадъра от "Спайдърмен: Завръщане у дома" (2017) е режисьорът Джон Фавро като бодигард на Старк.

 5. Робърт Дауни-джуниър и Крис Евънс на премиера в Лондон

  Робърт Дауни-джуниър и Крис Евънс на премиера в Лондон

  Робърт Дауни-джуниър и Крис Евънс на европейската премиера на "Първият Отмъстител: Войната на героите" в Лондон, 26 април 2016 г.

 6. Капитан Америка срещу Железния човек

  Капитан Америка срещу Железния човек

  Сблъсъкът между Капитан Америка и Железния човек плакат за "Първият Отмъстител: Войната на героите", по кината от 29 април 2016 г. Това е третият самостоятелен филм за героя на Крис Евънс. В него ключова роля играят още Тони Старк (Робърт Дауни-джуниър), от когото през 2008 г. започна поредицата екранизации по комиксите на "Марвъл" и други супергерои, разделени на #TeamCap и #TeamIronMan.

 7. Крис Евънс с Робърт Дауни-джуниър и Скарлет Йохансон в Лондон

  Крис Евънс с Робърт Дауни-джуниър и Скарлет Йохансон в Лондон

  Крис Евънс разговаря с Робърт Дауни-джуниър (вляво) и Скарлет Йохансон в Лондон, на европейската премиера на "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон", 21 април 2015 г.

 8. Робърт Дауни-джуниър с тениска и фрак

  Робърт Дауни-джуниър с тениска и фрак

  Робърт Дауни-джуниър - с тениска, фрак и тъмни очила - пристига за европейската премиера на "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон" в Лондон, 21 април 2015 г.

 9. Робърт Дауни-джуниър дава автографи

  Робърт Дауни-джуниър дава автографи

  Робърт Дауни-джуниър дава автографи на фенове, преди европейската премиера на "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон" в Лондон, 21 април 2015 г.

 10. Робърт Дауни-джуниър и Скарлет Йохансон позират за снимка

  Робърт Дауни-джуниър и Скарлет Йохансон позират за снимка

  Робърт Дауни-джуниър и Скарлет Йохансон позират за снимка на европейската премиера на "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон" в Лондон, 21 април 2015 г.

 11. Робърт Дауни-джуниър в девет филма за HTC One M9

  Робърт Дауни-джуниър в девет филма за HTC One M9

  Робърт Дауни-джуниър е заснел общо девет късометражни филма за HTC One M9, всеки отговарящ на определен цвят, а освен това озвучава и рекламата на новия модел смартфон.

 12. Робърт Дауни-джуниър в реклама за новия HTC One M9

  Робърт Дауни-джуниър в реклама за новия HTC One M9

  Робърт Дауни-джуниър е заснел общо девет късометражни филма за HTC One M9, всеки отговарящ на определен цвят, а освен това озвучава и рекламата на новия модел смартфон.

 13. Тони Старк в "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон"

  Тони Старк в "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон"

  Робърт Дауни-джуниър като Железния човек / Тони Старк в "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон", по кината от 24 април 2015 г.

 14. Робърт Дювал като баща на Робърт Дауни-джуниър в "Съдията"

  Робърт Дювал като баща на Робърт Дауни-джуниър в "Съдията"

  Робърт Дауни-джуниър беше звездата в "Съдията", но номинацията за "Златен глобус", в поддържащата роля на неговия баща, титулния герой съдия Джоузеф Палмър, е за ветерана Робърт Дювал, който на 5 януари 2015 г. навършва 84.

 15. Представянето на Чадуик Боусман като Черната пантера

  Представянето на Чадуик Боусман като Черната пантера

  Чадуик Боусън, нашумял като Джеймс Браун в биографичния Get on Up, влиза в ролята на Черната пантера първо в третия "Капитан Америка", а след това, през 2017 г., в самостоятелен филм. Актьорът беше представен на специално събитие в Холивуд от бъдещите си колеги Робърт Дауни-Джуниър и Крис Евънс, 28 октомври 2014 г. Вдясно - как изглежда новият му персонаж.

 16. Тони Старк се готви да гостува на Капитан Америка

  Тони Старк се готви да гостува на Капитан Америка

  Робърт Дауни-джуниър се готви да гостува като Тони Старк / Железния човек в третия самостоятелен филм на Крис Евънс (вдясно) като Капитан Америка, планиран за 6 май 2016 г. с подзаглавие "Гражданска война". Двамата актьори от "Отмъстителите" участваха в специално събитие в Холивуд, с което бяха анонсирани заглавията от следващата фаза екранизации по комиксовата вселена на "Марвъл", 28 октомври 2014 г.

 17. Тони Старк и Брус Банър в "Отмъстителите-2"

  Тони Старк и Брус Банър в "Отмъстителите-2"

  Робърт Дауни-джуниър като Тони Старк / Железния човек (вдясно) и Марк Ръфало в ролята на д-р Брус Банър / Хълк в "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон", по кината у нас от 24 април 2015 г.

 18. Първи кадър от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон"

  Първи кадър от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон"

  Първи кадър от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" - с Тони Старк / Железния човек, Тор, Стив Роджърс / Капитан Америка, полк. Джеймс Роудс / Железният патриот (екс-Бойна машина), агент Клинт Бартън / Орловото око. По кината от 1 май 2015 г.

 19. Робърт Дауни-джуниър и Робърт Дювал на плакат за "Съдията"

  Робърт Дауни-джуниър и Робърт Дювал на плакат за "Съдията"

  Робърт Дауни-джуниър и Робърт Дювал на плакат за "Съдията" / The Judge, по кината през октомври 2014. Най-печелившият актьор в света играе адвоката Ханк Палмър, а Дювал - отчуждения му баща, съдия в неговия роден град... и заподозрян в убийство.

 20. Първи кадър от "Отмъстителите: Епохата на Ултрон"

  Първи кадър от "Отмъстителите: Епохата на Ултрон"

  Първи кадър от "Отмъстителите: Епохата на Ултрон" се появи в средата на юли 2014 на корица в сп. "Ентъртейнмънт уикли". На кадъра са Капитан Америка (Крис Еванс) и Железният човек (Робърт Дауни-джуниър), заедно с робота Ултрон - новия мегазлодей. Филмът, по кината у нас от 1 май 2015 г., ще е най-мащабната екранизация по комиксите на "Марвъл", правена досега, обещават създателите му.

 21. Робърт Дауни-джуниър, гол до кръста

  Робърт Дауни-джуниър, гол до кръста

  Робърт Дауни-джуниър в ролята на Шерлок Холмс - гол до кръста, на боксовия ринг, - в първия филм на Гай Ричи за прочутия лондонски детектив, 2009 г.

 22. Железният човек и Тони Старк

  Железният човек и Тони Старк

  Железният човек и Тони Старк в един кадър от третия солов филм за комиксовия герой. Със 75 млн. долара Робърт Дауни-джуниър оглави класацията на сп. "Форбс" с най-високоплатените актьори през 2012-2013 г. благодарение на "Отмъстителите" и "Железният човек

 23. Железният човек и Железният патриот

  Железният човек и Железният патриот

  Железният човек и Железният патриот (екс-Бойна машина), или Тони Старк и полк. Джеймс Роудс, или Робърт Дауни-джуниър и Дон Чийдъл в "Железният човек-3", където съюзяват сили, за да спасят президента на САЩ и любимата на Тони - Пепър Потс

 24. Робърт Дауни-джуниър и жена му с тъмни очила

  Робърт Дауни-джуниър и жена му с тъмни очила

  Робърт Дауни-джуниър и съпругата му, продуцентката Сюзан Дауни, поздравяват тълпата около червения килим за холивудската премиера на "Железният човек-3", 24 април 2013 г.

 25. Робърт Дауни-джуниър, по червения килим с автомобил

  Робърт Дауни-джуниър, по червения килим с автомобил

  Робърт Дауни-джуниър пристига на червения килим за холивудската премиера на "Железният човек-3" с автомобила на Тони Старк - и със съпругата си Сюзан Дауни, 24 април 2013 г.

 26. Робърт Дауни-джуниър в прегръдка с Гуинет

  Робърт Дауни-джуниър в прегръдка с Гуинет

  Робърт Дауни-джуниър в прегръдка с Гуинет Полтроу, екранната му партньорка в "Железният човек-3" на премиерата на филма в Холивуд, 24 април 2013 г.

 27. Робърт Дауни-джуниър целува Гуинет Полтроу

  Робърт Дауни-джуниър целува Гуинет Полтроу

  Тони Старк и екранната му любима на живо: Робърт Дауни-джуниър прегръща Гуинет Полтроу на премиерата на "Железният човек-3" в Холивуд, 24 април 2013 г., ден преди среднощната премиера и в кината у нас.

 28. Звездите от "Железният човек-3"

  Звездите от "Железният човек-3"

  От ляво на дясно: Стефани Шостак, Тай Симпкинс, Джеймс Бадж Дейл, Гай Пиърс, сър Бен Кингсли, Гуинет Полтроу, Робърт Дауни-джуниър, Дон Чийдъл, Ребека Хол, Джон Фавро, Уилям Садлър и Шейн Блак (режисьорът/сценарист) в Холивуд, 24 април 2013 г.

 29. Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-джуниър

  Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-джуниър

  Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-джуниър си партнират за четвърти път в екранизация по комиксите на "Марвъл" - "Железният човек-3". Този път героите им Пепър Потс и Тони Старк са в любовен триъгълник с... костюма на Железния човек

 30. Робърт Дауни-джуниър, сега и преди

  Робърт Дауни-джуниър, сега и преди

  Робърт Дауни-джуниър, току-що навършил 48 (вляво), на среща с фенове в Москва в началото на април 2013 преди премиерата на "Железният човек-3", и в първия си филм като Тони Старк, заснет през 2007-а и излязъл година по-късно

 31. Робърт Дауни-джуниър и Джон Фавро

  Робърт Дауни-джуниър и Джон Фавро

  Робърт Дауни-джуниър на снимачната площадка с режисьора на първите два филма за Железния човек - Джон Фавро (вдясно), който в третия е само продуцент, но се появява отново и в роля, като бодигарда на Тони Старк, бившия боксьор Хепи Хоган

 32. Железният човек в едър план

  Железният човек в едър план

  Железният човек/Тони Старк в третия филм от поредицата (и четвърти за Робърт Дауни-джуниър) в тази роля. Действието се развива след миналогодишния "Отмъстителите" и изправя героя срещу враг с безгранична власт - Мандарина

 33. Робърт Дауни-джуниър с руски подарък

  Робърт Дауни-джуниър с руски подарък

  Робърт Дауни-джуниър с руски подарък - шлема на Железния човек, но изрисуван в стил "матрьошка", при представянето на "Железният човек-3" на фен среща в Москва, 9 април 2013 г.

 34. Робърт Дауни-джуниър и сър Бен Кингсли

  Робърт Дауни-джуниър и сър Бен Кингсли

  Робърт Дауни-джуниър и британският ветеран сър Бен Кингсли, на 69, позират в бойни пози на фона на Кремъл като героите си (Тони Старк/Железният човек и злия Мандарин) при представянето на "Железният човек-3" в Москва, 9 април 2013 г.

 35. Робърт Дауни-джуниър на трон

  Робърт Дауни-джуниър на трон

  Робърт Дауни-джуниър седи на трон, украсен със змии, по време на представянето на "Железният човек-3" в Забранения град в Пекин, Китай, 6 април 2013 г. У нас филмът има среднощна премиера на 25 срещу 26 април в киноверигата "Синема сити"

 36. Робърт Дауни-джуниър и Железният човек

  Робърт Дауни-джуниър и Железният човек

  Робърт Дауни-джуниър до фигура на Железния човек в китайската столица Пекин, 6 април 2013 г. В четвъртия филм като Тони Старк/Iron Man героят му се е еманципирал от костюма, който вече може да се движи самостоятелно - но същевременно е станал още по-завис

 37. Робърт Дауни-джуниър на премиера в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър на премиера в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър позира за представянето на "Железният човек-3" в Сеул, 5 април 2013 г., първа спирка от поредицата международни фен срещи с екипа на комиксовите филми

 38. Робърт Дауни-джуниър празнува рожден ден в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър празнува рожден ден в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър разрязва торта "Железният човек-3", ден след като навърши 48, при представянето на филма в Сеул, 5 април 2013 г.

 39. Робърт Дауни-джуниър в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър в Сеул

  Робърт Дауни-джуниър представя "Железният човек-3" на предварителна пресконференция в Сеул, 5 април 2013 г.

 40. "Железният човек-3", нов плакат

  "Железният човек-3", нов плакат

  "Железният човек-3", в кината у нас на 3D и IMAX 3D от 26 април 2013 г.

 41. Робърт и Сюзан Дауни, "Златен глобус 2013"

  Робърт и Сюзан Дауни, "Златен глобус 2013"

  Робърт Дауни-джуниър и жена му Сюзан, продуцент на някои от най-известните негови филми, след наградите "Златен глобус" в Бевърли хилс, 14 януари 2013 г.

 42. Робърт Дауни-джуниър с кецове

  Робърт Дауни-джуниър с кецове

  Робърт Дауни-джуниър със сив костюм и кецове Louis Strass от Christian Louboutin с цена близо 2500 долара. Звездата от "Железният човек" получи две награди People's Choice - като любим супергерой и за най-добър киноактьор, от церемонията на 9 януари 2013

 43. Робърт Дауни-джуниър - любим супергерой

  Робърт Дауни-джуниър - любим супергерой

  Робърт Дауни-джуниър получи наградата People's Choice като любим супергерой и най-добър киноактьор, 9 януари 2013 г. На 26 април излиза четвъртия му филм като Железния човек

 44. Робърт Дауни-джуниър в нов трейлър

  Робърт Дауни-джуниър в нов трейлър

  Робърт Дауни-джуниър в нов трейлър, режисиран от Гай Ричи ("Шерлок Холмс"), но този път не за филм, а за видеоиграта Call of Duty: Black Ops II - шутър от първо лице, - където е един от многото персонажи, попаднали на мушката на всеки следващ.

 45. Робърт Дауни-джуниър в "Железният човек-3"

  Робърт Дауни-джуниър в "Железният човек-3"

  След първите два Iron Men и мегахита "Отмъстителите", Железният човек / Тони Старк е отново в кината на 3D и IMAX 3D, у нас от 26 април 2013 г., но междувременно Робърт Дауни-джуниър, вече на 48, намекна, че това може да е последният му филм в поредицата

 46. "Железният човек-3", първи плакат

  "Железният човек-3", първи плакат

  "Железният човек-3" - първи плакат, в кината у нас на 3D и IMAX 3D от 26 април 2013 г. При четвъртата си поява на екрана Тони Старк (Робърт Дауни-джуниър) вече облича и само отделни части от костюма

 47. Железният човек в луксозна обстановка

  Железният човек в луксозна обстановка

  Железният човек в костюма "Марк 42" в луксозната резиденция на Тони Старк край океана в Малибу, Калифорния - кадър от поредния филм за комиксовия персонаж, по кината у нас от 26 април 2013 г.

 48. Железният-3

  Железният-3

  Робърт Дауни-мл. на снимачната площадка за четвъртия си филм като Тони Старк/Железния човек. Премиерата у нас е на 26 април 2013 г., седмица преди САЩ, а режисьор и сценарист този път е Шейн Блек, работил с актьора и в Kiss Kiss Bang Bang (2006)

 49. Железният човек на червения килим

  Железният човек на червения килим

  Робърт Дауни-джуниър (Железният човек) пристига с жена си в автомобил по червения килим за премиерата на "Отмъстителите" в Холивуд, 11 април 2012 г.

 50. Режисьорът и Отмъстителите

  Режисьорът и Отмъстителите

  Режисьорът на "Отмъстителите" Джос Уедън (крайният вдясно), Робърт Дауни-младши (крайният вляво) и останалите главни актьори представят проекта пред фенове през лятото на 2010 г. на конференция в Сан Диего

 51. Тони Старк е Железният човек

  Тони Старк е Железният човек

  Тони Старк и Железният човек са едно и също лице, а ролята в трите самостоятелни филма за супергероя и сборния "Отмъстителите" изпълнява Робърт Дауни-джуниър

 52. Железният човек лети

  Железният човек лети

  Железният човек (Робърт Дауни-джуниър) лети в "Отмъстителите", но след събитията в Ню Йорк костюмът "Марк" е усъвършенстван от Тони Старк, за да може да се придвижва по въздуха и с дистанционно управление, без да се налага обличането му

 53. Двама от "Отмъстителите"

  Двама от "Отмъстителите"

  Двама от "Отмъстителите": Марк Руфало (Брус Банър/Хълк) и Робърт Дауни-джуниър (Тони Старк/Железният човек) във филма от 2012 г. на реж. Джос Уедън. Двамата се появяват заедно и след финалните надписи на "Железният човек-3"

 54. Наташа Романоф и останалите

  Наташа Романоф и останалите

  БГ плакат за "Отмъстителите" (http://www.otmastitelite.bg/), който събира супергерои като Железния човек, Невероятния Хълк, Тор - богът на гръмотевиците, Капитан Америка, Орловото око и Черната вдовица (Наташа Романоф), начело с шефа на ЩИТ Ник Фюри

 55. Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-младши

  Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-младши

  Гуинет Полтроу и Робърт Дауни-младши, които си партнират в "Железния човек", връчиха "Оскара" за документален филм, разигравайки скеч на сцената на "Холивуд енд Хайленд център" в Лос Анджелис, 27 февруари 2012 г.

 56. Зак Галифанакис на премиерата на "Път с предимство"

  Зак Галифанакис на премиерата на "Път с предимство"

  Робърт Дауни-младши (вдясно) и Зак Галифанакис на премиерата на "Път с предимство" / Due Date в Лондон, 3 ноември 2011 г.

 57. Робърт Дауни-джуниър и Гай Ричи

  Робърт Дауни-джуниър и Гай Ричи

  6 декември 2011 г., Лос Анджелис - Робърт Дауни-джуниър и режисьорът Гай Ричи на премиерата на "Шерлок Холмс-2"

 58. Робърт Дауни-джуниър с награда "Герой"

  Робърт Дауни-джуниър с награда "Герой"

  15 октомври 2011 г., Юнивърсъл Сити, Калифорния - Робърт Дауни-джуниър приема почетния приз "Герой" на наградите на Спайк тв

 59. Робърт Дауни-джуниър с кинонаграда

  Робърт Дауни-джуниър с кинонаграда

  14 октомври 2011 г., Бевърли Хилс - Робърт Дауни-джуниър получава от Мел Гибсън почетен приз от 25-ите награди на Американската филмотека

 60. Робърт Дауни-джуниър с шарена риза

  Робърт Дауни-джуниър с шарена риза

  19 юли 2011 г., Холивуд - Робърт Дауни-джуниър на премиерата на "Капитан Америка: Първият отмъстител"

 61. Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу

  Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу

  27 февруари 2011 г., Лос Анджелис - Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу на сцената на наградите "Оскар 2011" в "Кодак тиътър"

 62. Робърт Дауни-джуниър след наградите "Златен глобус"

  Робърт Дауни-джуниър след наградите "Златен глобус"

  16 януари 2011 г., Бевърли Хилс, Калифорния - Робърт Дауни-джуниър и съпругата му Сюзан на коктейла на сп. "Ин Стайл" и "Уорнър Брадърс" след наградите "Златен глобус 2011"

 63. Робърт Дауни-джуниър и Сюзан Дауни

  Робърт Дауни-джуниър и Сюзан Дауни

  6 декември 2011 г. - Актьорът Робърт Дауни-джуниър и съпругата му, продуцентката Сюзан Дауни до плаката му като Шерлок Холмс на премиерата на втория филм за прочутия детектив

 64. Робърт Дауни-джуниър обича жена си

  Робърт Дауни-джуниър обича жена си

  6 декември 2011 г., Уестуд, Калифорния - Звездата от "Шерлок Холмс" Робърт Дауни-джуниър целува съпругата си на премиерата на втория филм за прочутия детектив.

 65. Робърт Дауни-мл. с жираф

  Робърт Дауни-мл. с жираф

  Актьорът участва в холивудската церемония БАФТА, водещ на която бе колегата му Алън Къминг от сериала "Добрата съпруга"

 66. Робърт Дауни-джуниър с жираф

  Робърт Дауни-джуниър с жираф

  30 ноември 2011 г.

Bulevard.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK