Според Дол добрият политик е този, който мисли за следващото поколение, а лошият политик е този, който мисли за следващите избори: Когато мислите за следващото поколение, разбира се, че поемате рискове

Без да се фиксира мандатът, за начало да мислим за първите 2 г. Когато политиците губят доверие, избуяват екстремистите. Това коментира в интервю за "24 часа" лидерът на ЕНП Жозеф Дол. 

Коалиция на десни и леви

По думите му в България е много рано за коалиция на десни и леви. "На първо време е добре всички в парламента да се обединят около четири, пет или шест приоритета, после може да се включат още", добави той. 

Време е реформаторите да решат какво искат

По отношение на участието на реформаторите в коалиция с ГЕРБ, Дол коментира: "Според мен вече трябва да вземат решение. Не може нещата да продължават да стоят в такова неясно положение. Тази нестабилност не може да трае с месеци. Зимата приближава, има банков проблем. Това са въпроси, които трябва да бъдат решени. И трябват отговорни хора, които да вземат тези решения". 

Виж още: Бойко Борисов: Не считам, че ще бъда зависим от РБ

Воля в политиката

"Много добре се получава, че в момента съм тук, но всъщност тази дата за посещението ми беше решена много преди да знаем какво ще се случва. Аз исках да дойда в последния ден на предизборната кампания, тогава отложихме визитата ми заради националния траур в България. 

Но всъщност се радвам, че днес съм тук, защото усещам как се случват нещата, усещам желанието, волята в различните политически партии. Аз съм изключително голям реалист и вярвам, че нещата ще се случат. Това е просто усещането ми от днес", каза още той. 

Виж още: Проф. Константинов: ДПС трябва да подкрепи правителството