Сандра Бълок, Кейт Бланшет, Ан Хатауей и попзвездата Риана са сред осемте актриси, които заемат местата на познатите герои в новия филм от поредицата "Бандата на Оушън", по кината от този петък - "Бандитките на Оушън" (видео)

Оригиналната банда на Оушън, която наброяваше 11 мъже, вече никога няма да може да се събере в пълния си състав, след като комикът Бърни Мак почина през 2008-а след проблеми с белите дробове, едва 50-годишен.

В замяна на това новият филм от поредицата, озаглавен Ocean’s 8 (букв. "Осморката на Оушън", а на български - "Бандитките на Оушън"), е с изцяло дамски актьорски ансамбъл. 

Начело е Сандра Бълок, която играе Деби Оушън - сестрата на Дани Оушън (Джордж Клуни, тук само продуцент), след като двамата си партнираха преди пет години в "Гравитация".

Сред нейните екранни съучастнички са носителките на "Оскар" Кейт Бланшет и Ан Хатауей, попзвездата Риана, Хелена Бонам Картър, Минди Калинг, Сара Полсън (сериала "Зловеща семейна история"), която спечели "Еми 2016" за ролята си в "Американска криминална история: Народът срещу О.Джей Симпсън", и Нора Лъм, по-известна като рапърката Акуафина ("Да разлаем съседите 2").

Те са ангажирани от мис Оушън за обир по време на действително светско събитие, а действието е пренесено от Лас Вегас в Ню Йорк. Там в първия понеделник на месец май се провежда балът за откриването на ежегодната модна изложба в музея "Метрополитън", т.нар. Met Gala.

Там се стичат някои от най-големите знаменитости заедно с дизайнерите на тоалетите си - и за разлика от предишната трилогия главната атракция тук са гост-звездите, сред които главната редакторка на "Вог" Ана Уинтур (патрон и организатор на гала-вечерта), Кейти Холмс, Ким Кардашиян и сестра й Кендъл Дженър, отскоро най-високоплатената манекенка, Джиджи Хадид, Хайди Клум, тенисистките Серина Уилямс и Мария Шарапова

В оригиналния филм от 1960 г. участваха имена като Дийн Мартин, Франк Синатра, Сами Дейвис-джуниър и Питър Лоуфърд, а в трилогията "Бандата на Оушън" (2001-2007), режисирана от Стивън Содърбърг, звездите бяха: Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Дон Чийдъл, Кейси Афлек, Скот Каан, Елиът Гулд, Карл Райнър.

Само двама от тях се завръщат на екран и тук, а основните мъжки роли са поверени на красивия, но безличен Ричард Армитидж (Торин Дъбощит в трилогията "Хобит") и нашумелия британец Джеймс Кордън, водещ на късното токшоу по Си Би Ес.

Епизодична поява има и актрисата Дакота Фанинг. Говореше се и за Джулия Робъртс, която е оригиналната г-жа Оушън и игра роля за бандата във втория филм от 2004-та, но тези очаквания не се сбъднаха...

Ан Хатауей като холивудската звезда Дафни Клугер и Хелена Бонам Картър (вдясно) в ролята на дизайнерката Роуз Вайл

Сценаристи на "Бандитките на Оушън" са Оливия Милч и режисьорът Гари Рос. Неговата филмография започва от "Голям" (1988) с Том Ханкс и включва заглавия като първия "Игрите на глада", номинирания за "Оскар" Seabisquit (2003) и военната драма с Матю Макконъхи "Свободният щат".

Стивън Содърбърг, който живее в Ню Йорк, беше ангажиран активно в работата по "дъщерния филм", тъй като продуцентът на неговата "Оушън" трилогия Джери Уайнтрауб почина малко преди старта на снимките. Междувременно режисьорът засне собствената си комедия "Късметът на Логан", със звезди като Чанинг Тейтъм, Даниел Крейг и Адам Драйвър.

Въпреки ангажиментът му като продуцент резултатът не е особено задоволителен и критиците заключиха, че "Бандитките на Оушън", по кината у нас от 15 юни, не е на нивото на своите звезди.

Още в аванс "Холивуд рипортър" предупреди, че изцяло дамски състав в позната и любима поредица е рискован ход, особено след като новият "Ловци на духове" не успя да оправдае 150-милионния си бюджет. "Уорнър брос." обаче успяха да заснемат филма за значително по-малка сума (70 млн. долара), тъй като нямаха нужда от скъпоструващи специални ефекти.

Първият кадър се появи още в началото на 2017 г. и показа "бандитките на Оушън" в нюйоркското метро