За пореден абсурд по Черноморието - огради към плажа, алармира Нова телевизия. Защо созополският кмет загради път към брега - и трябва ли да си саудитският крал, за да го правиш безнаказано

Бариери са поставени на стария път между Приморско и Созопол и достъпът до плажа Алепу е невъзможен, алармира Нова телевизия в репортаж. Недоволството срещу поредния заграден плаж започнало, естествено, от социалните мрежи и няколко часа по-късно хората (разбирай "народът") сами разрушили заграждението.

Историята на "поредния абсурд по Черноморието"

Преди около седмица на стария път се появява метална ограда, бетонирана в земята. Знак информира, че след нея започва "пешеходна алея и велосипедна зона", разказва Нова телевизия, като напомня, че пътят води до един от хубавите южни плажове, който през лятото се посещава от много туристи.

Заграждението до такава степен подразнило туристите с автомобили, че някои от тях взели нещата в свои ръце... Само че този път се оказва, че не частник, а самите общински власти в Созопол са заградили пътя. Заповедта издал кметът на общината Панайот Рейзи, съгласувано с агенция "Пътна инфраструктура".

Проверката на Нова телевизия показала, че от февруари насам правителството е дало трасето на общината по искане на кмета. Той на свой ред решил да загради тези 12 км заради лошото състояние на пътната настилка, която нямало как да се ремонтира.

Идеята е преди отсечката все пак да има общински паркинг и въпреки недоволството, което изказват любителите на дивите плажове, от общината нямали намерение да отстъпят. Кметът на Созопол е отрекъл слуховете, че

офшорна компания има апетити да строи след заградения участък

Служители на общината, придружени от полиция, са преградили отново отсечката... Във вторник следобед обаче премиерът Бойко Борисов се намеси в драмата като "деус екс махина". В профила си във "Фейсбук" той съобщи:

"Току-що разговарях с кмета на Созопол Панайот Рейзи. Увери ме, че до 30 минути оградата на пътя Созопол-Приморско ще бъде премахната. Кметът мотивира действията с това, че плажът е неохраняем и се разбрахме да осигурим няколко спасителни поста, за да могат почиващите спокойно да се наслаждават на почивката си."

Факт е, че покрай социалните мрежи и телевизиите, които дебнат за поредния мегаскандал, претенциите ни да почиваме "като бели хора" стават все по-шумни. Замислете се обаче дали правото е на ваша страна?

Варненската алея Първа, опасваща цялата плажна ивица на града, е пример за абсурдно съчетаване между пешеходна променада, велокоридор и шосе, по което денем се шофира до плажа, а вечер - до крайбрежните заведения. Паркира се по тротоарите и докато се разхождате пеш, трябва постоянно да слухтите дали зад вас не се задава МПС.

Не е луд онзи, който изяжда зелника, а който му го дава, е казал народът. Щом има възможност да слезете до брега с колата си, при това без да плащате за паркинг, се възползвате. Ако можехте, бихте паркирали и на самия пясък - без да ви пука

дали ще дишате морския въздух или бензинови изпарения

А какво мислят местните? За тях най-важни в разгара на сезона би трябвало да са приходите. Така разсъждават например французите по Ривиерата, където новият саудитски крал пристигна на триседмична почивка, натоварен на два боинга.

Най-близките му придворни нощуват в неговата вила, а още 700 души антураж се настаниха по хотелите в Кан, което хвърли тамошния бизнес в екстаз, тъй като става въпрос за наистина платежоспособна клиентела.

На място били наети и около 400 лимузини, които да разхождат гостите до околните курорти - на ресторант или за оглед на недвижими имоти, които да си закупят.

Над 100 хил. души обаче се подписаха под петиция срещу затварянето на плажа под кралската вила. Междувременно на пясъчната ивица се появи бетонна платформа за временно асансьорно съоръжение - от вилата до морския бряг.

Източник: Bulevard.bg; Нова телевизия; Би Би Си