Консумацията на плодове намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 40%

Присъствието на само едно или две парчета плод в хранителния режим намалява риска от мозъчен удар с до 40%, показва ново изследване на университета в Оксфорд, съобщава британският вестник "Дейли телеграф".

В 7-годишното изследване участват почти половин милион души и според резултатите хората, които включват плодове в храната си, имат по-ниски нива на сърдечни заболявания и двата основни вида инсулт.

Виж още: Който яде зеленчуци, живее по-дълго

В сравнение с хората, които никога не се хранят с плодове, онези, които си осигуряват ежедневен прием, са изложени на 15% по-малък риск от сърдечносъдови болести. Случаите на исхемичен инсулт са с 25% по-малко сред хората, приемали плодове ежедневно, а случаите на хеморагичен инсулт намаляват с 40%. Хората, които ежедневно консумират плодове, имат значително по-ниско кръвно налягане.

Виж още: Как да разпознаем инсулта

"Сърдечносъдовите заболявания, включващи исхемична болест на сърцето и инсулт, са водещата причина за смъртност в света. Подобряването на храненето и начина на живот са от изключително значение за намаляване на риска от тези болести сред населението", казва д-р Хуайдун Ду, ръководител на изследователския екип от Оксфордския университет.

Проучването не посочва какво количество плодове са приемали участниците за един ден. Средният прием сред хората, консумирали плодове ежедневно, е 1,5 порции. В периода на изследването са регистрирани 19 300 случая на сърдечни заболявания и 19 689 инсулта. Почти един от всеки петима или 18%, от участниците консумира плодове ежедневно, а 6,3% въобще не го правят.

Порция плодове се равнява на един плод със средна големина (банан, ябълка, портокал или круша), две или повече сливи, седем ягоди или 14 череши.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами