Какво предопределя желанието ни да се тъпчем с храна

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дължи на увеличения прием на храна, а не толкова на по-ниска физическа активност. Естествено, изследванията са съсредоточени в извънредния прием на калории и се водят ожесточени дебати дали той се дължи мазнините или на въглехидратите (особено тези на рафинираната захар), пише Би Би Си.

Това отношение обаче, пропуска един елемент от фундаментална важност. 

Проблемът със затлъстяването не може да се разбере като резултат от прекалена консумация на определен нутриент, а като изкривяване на пропорцията между всички нутриенти, участващи в нашата диета - и най-вече във все по-намаляващото количество протеини, които преработената храна съдържа. Това, което ни кара да ядем все повече храна, богата на въглехидрати и мазнини, всъщност е опит да си набавим протеини.

Виж още: 7 признака, по които да разпознаем истинската храна​

Оптималната диета включва смесица от храни, които осигуряват десетки различни нутриенти в приемливи количества и правилни пропорции. Консумирането на подобна диета е изключително важно за растежа и функционирането на органите. 

Не е изненада, че бозайниците, в това число и човекът, са развили сложни системи, контролиращи консумацията на протеини, въглехидрати и липиди, наред с микроелементи като сода и калций. Тези системи работят независимо, за да провокират тялото да приема добре балансирана диета: липсата на един нутриент сигнализира "яж още", докато излишъкът от друг - "яж по-малко".

Когато един организъм приема храната, която е еволюирал да консумира, балансът е спазен. Проблемът идва с приемането на диета с дисбалансирани пропорции от определени макронутриенти, дали защото те липсват наоколо или защото контролът на апетита е бил подлъган или потиснат. Това се случва в момента с хората, тъй като ние живеем с храни, които прадедите ни смътно биха разпознали.

Човешкият апетит, както и на повечето бозайници, е програмиран да приоритизира протеина пред въглехидратите и мазнините. 

Еволюционното обяснение е, че приемането на по-малко протеини затруднява растежа, развитието и репродукцията.

Виж още: Преяждате ли?​

Много от преработените храни, които имаме днес на пазара, са бедни на протеини, но са създадени така, че да имат вкус на протеин. Това е причината мнозина да приемат въглехидрати и мазнини в големи количества, опитвайки се всъщност да си набавят протеини.

Заместването на важни нутриенти е задвижвано от икономиката. Производителите на храна имат сметка да заместват протеина с по-евтини калории и да манипулират сензорите, за да прикрият ниското протеиново съдържание на храните.

По-високата цена на храните, богати на протеини, карат хората да се обръщат към евтината преработена храна, пълна с въглехидрати и мазнини.

Източник: Nie-Jenite.bg / Би Би Си