От малки са ни карали да пием мляко, за да сме здрави. Чуваме постоянно, че с млякото си набавяме калций, че ако не пием мляко, костите ни ще станат чупливи и че остеопорозата ни е в кърпа вързана

Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинга на млекопроизводителите и всъщност млякото е изключително вредно за хората, обяснява сайтът за суровоядство, здравословен начин на живот, методи за самолечение, природа и пермакултура ZemiaNazaem.com - и изброява девет причини да избягваме млякото в зряла възраст.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човекът. Да, точно това правим - ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение - така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

2. Майката природа е програмирала човека, че до 3-годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст тялото ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организмът спира да го произвежда.

Ще си кажете "какво от това?". Ето какво - неразградената лактоза и киселинната среда, създадена от млякото в червата ни, стимулират развитието на бактерии в червата. Отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Е, и това ако не е стряскащо!?

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи размера на бебето няколко пъти за много кратко време. За една година бебето увеличава размера си неколкократно (средно от 3 до 12 кг), и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. 

Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40-килограмово теленце в 600-килограмова крава в течение на две години. Май от млякото се и наедрява.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

Виж още: Защо млякото е бяло?

5. Млякото е най-вече вредно заради начина за отглеждане на животните и обработката му след издояване:

а).На отглежданите крави се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, им се инжектират се хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а с помощни вещества се стига до 50 кг). С храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото - а ние на свой ред го консумираме. 

С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели, ако ядем месото. Няма много голяма разлика, резултатът е еднакъв - болест.

б). След издояване млякото се подлага на многостепенна обработка, след която, дори ако в него нещо полезно в него. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му с цел добавяне на витамин D и А - всички ензими се унищожават, калцият става още по-трудно усвоим (да не говорим, че вкъщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове и супи, продължаваме да го обработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). 

Витамините, които му се добавят, съвсем не могат да се усвоят от организма. Доказано е, че се усвояват единствено витамините в естествената им форма, т.е. от плодовете и зеленчуците. 

Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храни като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо - утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата - най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. 

Има народи и племена, които изобщо не консумират животински продукти. И познайте - не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко.

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, с което уж ще се снабдим от него - като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобовите култури. 

Един разнообразен режим като суровоядството доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда, и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организмът обработва бавно и мъчително. Затова обикновено след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото - разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути, докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао - както ви харесва. А ако добавите един банан например, става чудесно плодово мляко.

Източник: ZemiaNazaem.com