Актрисата получи "Оскар" в рокля от "Прада", въпреки че първоначалния й избор бе "Валентино"

Ан Хатауей и Валентино Гаравани са приятели отдавна - дизайнерът я придружаваше на червения килим през 2011 г., уши й уникална булчинска рокля, кара Нова година на ски-ваканция с нея и съпруга й - и дори е споделял, че я чувства като своя дъщеря.

Въпреки първоначалната информация, че ще носи "Валентино" и на "Оскарите" тази година, където бе отличена за ролята на Фантин в "Клетниците", актрисата се появи в "Прада", която се оказа прозираща точно на бюста.

Виж още: Зърната на Ан като крака на Анджелина

Разбрах какво ще обличам едва два часа преди церемонията, обясни Ан. Пиарите й уточниха, че първоначално избраната рокля е била сменена с друга заради опасения, че ще прилича твърде много на тоалета, носен от друга звезда.

Предполага се, че това е изпълнителката на главната женска роля в "Клетниците" - Аманда Сийфрайд (Козет). Тя бе в дантелена "Александър Маккуин", ушита по поръчка, която не предизвика особен възторг у модните критици.

Фотогалерия: Роклите на "Оскарите"

Но и без Ан "Валентино" беше предпочитаната марка на редица други звезди на церемонията и последвалите партита. Неотразима в червено например беше  Дженифър Анистън, придружавана от годеника си Джъстин Теру, а други разцветки носеха Миранда Кър, Зоуи Дешанел, Роузи Хънтингтън-Уайтли, Саманта Баркс от "Клетниците", Алисън Уилямс от сериала Girls.

Почти еднакви червени рокли от "Валентино" носеха и двукратните носителки на "Оскар" Хилари Суонк и Сали Фийлд, номинирана сега за ролята си в "Линкълн".

Сали Фийлд, на 66, вече има два "Оскара" за главна роля - за "Норма Рей" (1979) и "Място в сърцето" (Places in the Heart, 1984)

Ситуацията щеше да е конфузна, ако тя бе спечелила в категорията за поддържаща женска роля, но фаворитка тази година бе Хатауей.

Фотогалерия: Актьорите, номинирани за "Оскар 2013"

Моден гаф няма, защото тоалетът на 38-годишната Хилари е от колекцията пролет-лято 2013, докато по-възрастната й колежка носеше рокля от все още актуалния сезон есен-зима 2012/2013.

Хилари Суонк в червена "Валентино" на парти след "Оскарите"

За разлика от Ан Хатауей другата лауреатка нямаше подобен проблем с роклята, въпреки че се препъна в полите си, докато се качваше на сцената.

Дженифър Лорънс се беше зарекла, че ще изживее голямата си нощ във възможно най-бляскав тоалет, който няма да е избран просто защото е удобен.

Тя нямала колебания за роклята си, кутюрна "Диор": "Станах сутринта, пробвах я и се зарадвах, че е моят размер!", разказа по-късно младата актриса.

Дженифър Лорънс (вляво) и Ан Хатауей със статуетките си зад кулисите на "Оскарите"

Заради падането по стълбите залата я аплодира на крака, което предизвика репликата й: "Правите го, защото ви стана кофти, че паднах, но все пак ви благодаря!".

Дженифър също поднесе извинения ден след церемонията, но на режисьора Дейвид О.Ръсел и продуцента Харви Уайнстийн, които във вълнението си пропуснала да спомене персонално в своята благодарствена реч.

Тя обаче не забрави да честити рождения ден на конкурентката си Емануел Рива, която навърши 86 точно в деня на "Оскарите".

Най-възрастната актриса в главна роля, номинирана за "Оскар", пристигна на церемонията облечена подходящо за възрастта си в специално ушита рокля Lanvin