Дилма Русеф назначи на висш държавен пост Лула да Силва, за да го спаси от прокурорско преследване

Бразилският парламент започна процедура по импийчмънт на президенткта Дилма Русеф вчера, след поредния епизод от корупционния скандал във властта, съобщава АФП.

Долната камара на бразилския парламент одобри създаването на специална комисия от 65 депутати, които трябва да подготвят доклад с препоръки за или против отстраняването на президентката, обвинявана от опозицията за отклоняване на публични средства за предизборната й кампания през 2014 г., както и в началото на 2015 г. 

Необходими са 342 гласа в 513-членния парламентът, за да бъде предложено отстраняването на Русеф пред Сената. В случай на импийчмънт правомощията й ще бъдат отнети за максимум 180 дни.  

Ако това стане, правомощията ѝ ще бъдат отнети за максимум 180 дни. За импийчмънт в Сената трябват 2/3 от гласовете - 54 от 81, в противен случай тя ще остане на поста си.

Гласуването на началото на процедурата се случва в бурен политически контекст, след като Русеф назначи заподозрения  за корупция бивш президент Луис Инасио Лула да Силва в кабинета и така го защити от криминалното разследване.

Малко след встъпването му в длъжност вчера, федерален съдия в столицата Бразилия, поиска отстраняването на Лула и обвини Русеф за възпрепятстване на правосъдието. Лула бе назначен за шеф на кабинета (еквивалент на премиерския пост в президентска държава).

Скандалът избухна, след като в бразилските медии изтече запис на телефонен разговор между Дилма Русеф и Лула да Силва, в който двамата обсъждат опит за повлияване или за получаване на помощ от прокурори или съдилища за бившия президент. Записът навежда на мисълта, че президентката е назначила своя предшественик в канцеларията си, за да го спаси от затвора.

Виж още: Импийчмънт заплашва Дилма Русеф​

След разпространяването на записа, хиляди недоволни демонстранти се събраха пред президентството в столицата Бразилия. Многохилядни протести имаше и в Сао Пауло и Рио де Жанейро.

По-рано този месец на бившия бразилски президент Лула да Силва бяха повдигнати обвинения в пране на пари и измама. От него пък се очаква да помогне на Русеф да се справи с политическата криза, която заплашва да свали правителството ѝ.

В неделя на рекордно масови демонстрации три милиона бразилци поискаха Русеф да напусне властта. Ако тябъде свалена, вицепрезидентът Мишел Темер ще стане изпълняващ длъжността президент до изборите през 2018 г.

Източник: АФП