Проверка със служител под прикритие показва "отровна" работна атмосфера и безумни глоби в магазин от българска търговска хранителна верига

Представяте ли си да работите цял месец за 14 лева? При това в откровено "отровна" среда на труд. Защото действително има места, където това е реалност. Това установи проверка със служител под прикритие, внедрен от КТ "Подкрепа" в българска търговска хранителна верига,.

Основният извод след проверката е, че работната седмица е шестдневна, има огромно текучество на персонал, създават се фалшиви очаквания в кандидат-служителите, работната атмосфера е отровна, има санкции, глоби и се насърчава доносничеството. 

От синдиката съобщават за фрапиращи несъответствия между публикуваните условия за работа и действителността.

Според Ваня Григорова, икономически съветник към синдиката, проблемът съществува от много време и правата на работниците се намаляват непрекъснато, пише Kmeta.bg.

Тайният служител Дария Захариева е кандидатствала за рекламния отдел на търговската верига, но я назначават като редови служител.

Според офертата касиер, зеленчукар и работник топла кухня трябва да получава между 800 и 1225 лв. бруто, като зеленчукарите получават бонус от 100 лв., когато работят през летните месеци.

В действителност обаче ситуацията с доста по-различна. Заплатата по договор е драстично по-ниска от обявената. Документално заплащането е 440 лв, като единственият начин да се достигне нетен месечен доход от около 900 лв. е да си на ръководна длъжност в магазина и да работиш по 12 часа на ден.

Виж още: Шефовете злоупотребяват най-често с работното ни време и заплатата​

Работното време вместо 8 часа е значително по-голямо, като Дария Захариева обясни, че ѝ се е налагало да бъде 9 часа без храна и вода, защото не е имала възможност. През цялото време е трябвало да стои права, тъй като касиерът няма право да сяда. Обещан ѝ е бонус от 300 лв., ако първите три месеца не се разболее. Освен това получаваш паричен бонус 300 лв., ако доведеш на работа свой приятел и той не напусне поне 3 месеца.

Служителите заплащат всяка бракувана стока. Забранява се разговорът по телефон, дори и да е спешно. Ако някой наруши тази забрана, глобата за разговор по телефона се плаща не само от провинилия се, но и от всички служители. Служителите се глобяват и ако не хванат клиент, задигнал стока от магазина. Освен това всяка стъпка на служителите се наблюдава с видеокамери.

Внедрената служителка се натъкнала на свой колега-отговорник, чиято длъжност била да рови в кофите с отпадъци, да снима опаковки от хранителни стоки и да изисква касова бележка от служители за тях. С лошо око се гледало и на разговора между самите служители, тъй като се считало, че те можело да се договорят да ощетят компанията.

Така в края на месеца, в който Дария Захариева е била под прикритие в търговската марка, след удържаните ѝ глоби, тя е получила нетно 14 лв. за труда си.

Източник: Kmeta.bg