Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР ще бъде закрит.

Той се закрива и става звено към Министерски съвет със силно съкратен щат. Решението ще бъде взето от правителството този месец, предаде "Дарик"

"12 от командированите от МВР служители ще се върнат обратно в полицията и няма да работят в БОРКОР", обясни за "Стандарт" шефът на центъра Бойко Великов. 

За решението се разбра от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в сряда, който коментира пред журналисти, че не е подновил заповедта си за командироването на общо 38 служители на МВР, работещи досега в звеното. 

"До този момент не видяхме сериозни резултати от БОРКОР. Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни", обясни Йовчев. 

Според него "не е добър моделът, в който служители на МВР, ДАНС или друга институция, са командировани в БОРКОР. В един такъв модел тези хора са на двойно подчинение и реално контролът върху тях и тяхната дейност е силно занижен".

Очаква се решението на кабинета да бъде взето на едно от оставащите три заседания. То трябва да бъде внесено от Йовчев и гласувано от министрите. След окончателното трансформиране на центъра ще стане ясно и дали шефът на институцията Бойко Великов ще запази мястото си. 

Службата беше създадена по времето на правителството на ГЕРБ и бе оглавена от Румен Миланов. По-късно поста поеха Елеонора Николова и Бойко Великов. Институцията беше направена по германски модел и със средства, отпуснати от Берлин.