Месото пък идва масово от Сърбия, Македония и Румъния

Великден наближава и търговците се приготвят за празниците с вносна продукция. Тази година яйцата за най-светлия християнски празник са внос от Франция и Полша. Това съобщи Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, цитиран от в. "Труд". 

"В понеделник пристигна тир с яйца от Франция. Това са количества, които са останали след приключване на католическия Великден и сега те си чистят складовете", допълва той и обяснява, че яйцата са обявени за внасяне за преработка, но реално се препакетират и се продават на пазара. 

По данни на съюза миналата година у нас са внесени 137 млн. броя яйца, като родното производство е 1 млрд. броя. Иначе казано - 13% от яйцата на пазара са вносни.

Проблемът е, че най-големи количества се внасят именно по празниците, когато има голямо търсене, но така се обръща пазарът, коментира Белоречков.

По думите му при вноса на яйца, когато не са в кутийки, а в палети, е възможно срокът на годност на яйцата да бъде променен. Знаем много добре, че е направен такъв внос на яйца в палети, каза председателят на съюза. Срокът на годност на яйцата е 28 дни.

Виж още: Как да сварим здрави яйца за Великден?​

От Българската агенция по безопасност на храните съобщават, че ще има масирани проверки преди празниците. 
Проверяваме и пакетиращите центрове и ще следим за нарушения, казаха от агенцията. Проверка тече и на замразеното агнешко от Нова Зеландия. В дните преди празника обаче ще проверяваме дали недобросъвестни търговци го размразяват и предлагат за прясно, уточняват от БАБХ.

По-скъпа салата за Великден прогнозират от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Причината е, че оранжериите изскубаха реколтата, за да засадят краставици. Това ще доведе до недостиг на пазара и цената ще е около 1 лев за брой, каза Красимир Кичуков, член на управителния съвет на асоциацията. 

Внос обаче ще има от Гърция, но тяхната е по-жилава, защото докато дойде до българския пазар минават 4-5 дни, уточнява той.

От Съюза на градинарите обаче обещаха за празника да има полско производство. Ще има достатъчно български салати, лук и репички за Великден, коментира Слави Трифонов, председател на съюза.

Месо за Великден

Междувременно за Великден пазарът на месо е от незаконен внос на агнешко от Македония, Сърбия и Румъния, където средната цена за килограм живо тегло е 4-5 лв. 

Така например в македонския град Крива паланка кило агнешко се предлага в магазините по 9 лева, докато у нас е по около 15. Както всеки Великден, веригите са пълни с внос от Австралия и Нова Зеландия, като според експертите обаче оттам можем да очакваме не крехко агнешко, а месо от стари животни.

Източник: в. "Труд"