Ново проучване показа, че хората с висше образование живеят по-дълго, въпреки това, милиардерът Уорън Бъфет смята, че то не ни е необходимо.

Започваме със "За" - Университетът удължава живота. Заедно с кафето, секса и т.н. 

Продължителността на живота на човека косвено се свързва с нивото на неговото образование. Завършилите колежи и университети живеят средно с 9 години по-дълго от по-малко образованите си съграждани, пише novini.bg.

Това показват резултатите от изследване на Националния център за статистика в областта на здравеопазването в САЩ.

Учените са установили, че в САЩ средната продължителност на живота сред мъжете, които са без диплома за висше образование, е 72 години. А сред завършилите е 81 години. При жените този показател е 77 и съответно 85 години.

Авторите на изследването свързват тази зависимост с факта, че по-образованите хора по-добре се грижат за здравето си. През 2010 г. например 31% от хората без образование на възраст от 25 до 64 години са били пушачи. При завършилите колеж процентът е бил 24, а при хората с бакалавърска степен – едва 9.

Освен това заплатите на образованите са по-високи и те могат да си позволят по-квалифицирано медицинско обслужване и по-здравословен начин на живот.

Против - Мнението на милиардер:

Миналия месец милиардерът Уорън Бъфет се срещна със студенти и говори с тях по най-различни въпроси, които ги вълнуват.

Милиардерът не се е изказал много ласкаво за висшето образование. На въпрос какво мисли за балона със студентските заеми, Бъфет е казал:

„Най-доброто образование, което можете да получите е като и инвестирате в себе си. Това не винаги означава колеж или университет. Аз имам две дипломи, но не съм си ги закачил на стената. Дори не знам къде са.

Страхувах се да говоря пред хора, но знаех, че един ден може да ми се наложи. Имам една диплома на стената и тя е за завършен курс по говорене пред публика от Dale Carnegie. Курсът струваше 100 долара.

Колежът не е за всички, макар да има някои предимства. Всъщност, нито едно от трите ми деца не е завършило колеж. Винаги трябва да се питате „Това с какво ме обогатява?“ Аз лично учих в университет, защото родителите ми очакваха това от мен.“

Бъфет има бакалавърска степен по бизнес администрация от University of Nebraska-Lincoln и магистърска степен по икономика от Columbia Business School.

Трите му деца не са учили в университет. Синът му Хауърд работи в компанията му и се занимава с политика, синът му Питър е композитор, а дъщеря му Сузи се занимава с благотворителност, пише profit.bg.

На срещата Бъфет обясни и защо никога няма да живее в Ню Йорк. 

“В Манхатан е много скъпо. За да живееш там, трябва да си богат. Освен това нямаш чувството, че живееш в общност. В Ню Йорк трябва да правиш по 50 неща на ден. Аз предпочитам да правя 1-2 неща на ден, но да ги правя много добре и да имам време за четене.“

Е, ти на кое мнение разчиташ повече?