В Народното събрание вече е законопроектът на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който е допълнение на Закона за кредитните институции.

В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" на БНР Йордан Цонев уточни, че законопроектът предвижда две хипотези:

Банка под особен надзор

"Банка, поставена под особен надзор – хипотезите важат, всичките – за разкриване на банковата тайна на лицата и т.н. И втората хипотеза – банка с отнет лиценз – те пак важат. Така че, ако Народното събрание не ги приеме до отнемането на лиценза, текстовете ще важат. 

В предния парламент ДПС, в мое лице, предложи конкретно решаване на казуса за вложителите. Ние предложихме още тогава до банка, поставена под особен надзор, вложителите да имат достъп и веднага да започне изплащането на влоговете. 

Този законопроект не решава конкретните проблеми на вложителите, защото ние вече предложихме да бъдат решени. А сега трябва да бъде прието от мнозинството, което ще управлява. 

Ние предпочетохме да направим законопроектът да касае само частта му в това, което е ставало в КТБ. Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити. Това е, което искаме ние."

Виж още: Прочетете закона на Делян Пеевски за КТБ

Разговор за КТБ

Цонев посочи, че днес в НС ще бъдат избрани две временни комисии – едната по правни въпроси и едната по бюджет и финанси.

"Има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да се изслуша БНБ и да започне фактическият разговор за КТБ. Ако се движим по сегашната законова процедура, след като квесторите осчетоводят данните на одиторите и ги вкарат в счетоводството на самата банка, те ще представят счетоводния баланс на БНБ, Централната банка ще има 5-дневен срок за отнемане на лиценза на банката. 

И до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове. Който и финансист да запитате, в момента, в който гражданите си изтеглят влоговете – няма банка. Има и т.нар. "пазарно решение", които ние от ДПС подкрепяме, ако може да се случи. 

Има и такава опция, дано да се случи. Сега действащото законодателство не пречи това да се случи. Затова БНБ води разговори с такъв инвеститор. Така или иначе публичен ресурс ще бъде употребен, най-малкото за изплащане на гарантираните влогове. По тази причина е нашият закон за осветляване на всичко, което става в КТБ."

Виж още: Яне Янев: Цветан Василев и Делян Пеевски са грешка на системата