Супергероинята, играна от носителката на "Оскар" Бри Ларсън, е в кината от 8 март със своята предистория, но по-очаквана е появата й в "Отмъстителите: Краят"

Женският празник Осми март изглежда най-подходящата дата за запознанства с най-могъщия герой на "Марвъл комикс", който може да се сравни само със Супермен на "Ди Си комикс" - Капитан Марвел.

Всъщност Карол Данвърс, бивш пилот от американските ВВС, е и първата жена със самостоятелен филм в киновселената на "Марвъл", т.нар. Marvel Cinematic Universe (MCU), чиято Трета фаза приключва съвсем скоро с "Отмъстителите: Краят".

Конкуренцията й за тази главна роля са били "отмъстителката" Наташа Романоф / Черната вдовица (Скарлет Йохансон), секретарката на Тони Старк / Железния човек Пепър Потс (Гуинет Полтроу) и любимата на Капитан Америка агент Пеги Картър (Хейли Атуел), удостоена със собствен сериал.

Капитан Марвел може да няма кралски произход, но спокойно може да се нареди сред анимационните принцеси на "Дисни", тъй като филмовата й версия се различава доста от свръхсексапилните комиксови мацки и е предназначена да вдъхновява най-вече малките момичета - като 8-годишната Или, която на премиерата в Лондон преди дни интервюира главната актриса и си взе автограф от нея.

Идеята очевидно е те да бъдат заведени на кино от своите родители, които са израснали през 90-те - и ще изпитат носталгия по реалиите от собственото си детство. Саундтракът, наситен с любими парчета от епохата на грънджа, също допринася за това усещане.

Виж още: 10 страхотни песни с женски вокали от саундтрака на "Капитан Марвел"

Обикновено комиксовите героини като Жената чудо трябва да се харесат на момчешката (и мъжката) аудитория, затова се рисуват почти стереотипно: с едър, добре оформен бюст и костюм, който излага на показ максимално голяма част от епидермиса им, особено бедрата.

Пренасянето им на голям екран с филми като "Електра" и "Жената котка" досега не е било кой знае колко успешно, но "Жената чудо" (2017) на "Ди Си ентъртейнмънт" с Гал Гадот като Даяна Принс / Wonder Woman предизвика фурор, а догодина предстои повторната й солова поява, ситуирана през 1984-та. 

Напоследък обаче "Марвъл" отново излязоха напред в комиксовия феминизъм. Като успехи в това отношение през изминалата година бяха отчетени появата на Осата в заглавието на "Антмен 2" и силните женски персонажи в "Черната пантера".

Междувременно шокиращият финал на "Отмъстителите 3: Война без край" загатна, че окончателната съдба на супергероите и всички живи същества във Вселената ще бъде свързана с Капитан Марвел. 

Виж още: "Отмъстителите 4": Жена спасява Вселената от злодея Танос?

Всъщност комиксов персонаж на име Капитан Марвъл съществува още от 1939 г. - това е другото име на Шазам, супергеройското алтер-его на малкия Били Батсън. Тогава той се издава от "Фосет комикс" и дори става по-популярен от Супермен. "Ди Си комикс" го възраждат в началото на 70-те, а тази пролет ще го гледаме и по кината. 

"Марвъл комикс" (от англ. marvel - чудо) създават свой Капитан Марвъл, който се нарича Мар-Вел и също като Супермен има извънземен произход. Първоначално Карол Данвърс има само поддържаща роля в тези истории, докато не се превръща в Мис Марвъл - и в крайна сметка става една от осемте комиксови версии на Капитан Марвъл.

Заглавието на филма й обаче е с "е", за да е жив споменът за нейния ментор Мар-Вел, който принадлежи към расата на криите - атлетичните сини хуманоиди, познати от двата филма "Пазители на Галактиката". В сериала "Агентите на ЩИТ" те създават т.нар. нечовеци, като смесват свои гени с човешка ДНК, а Капитан Марвел също е резултат от техните експерименти.

За ролята на Капитан Марвел е избрана носителката на "Оскар 2016" за "Стая" Бри Ларсън, която тази година навършва 30. Неин основен екранен партньор е 70-годишният Самюъл Л. Джаксън, с когото са играли заедно и в "Конг: Островът на черепа".

Това е деветият му филм като Ник Фюри от Щаба за интервенция и тактическа защита (ЩИТ), ако не броим двата епизода от "Агентите на ЩИТ", а номер 10 е следващият "Спайдърмен"

Тук той е на възрастта си от "Криминале" (1994), има коса и все още не е изгубил едното си око.

Видео: Самюъл Джаксън разиграва всичките си филми в 10 минути

Подмладен по компютърен път е и Кларк Грег като агент Фил Коулсън - единственият персонаж в киновселената на "Марвъл" без комиксов еквивалент.

Ветеран от "Железния човек" (2008), той е убит от Локи в "Отмъстителите" (2012), но съживен в сериала "Агентите на ЩИТ", а в екипа му там има няколко агентки, които могат да съперничат на всяка супергероиня от големия екран...

В "Капитан Марвел" обаче Коулсън е все още младши партньор на Фюри, на когото предстои да се сблъска с куп извънземни заплахи и технологии.

В актьорския състав са още четирикратно номинираната за "Оскар" Анет Бенинг в двойна роля и Джуд Лоу като Йон-Рог, чрез когото криите са представени в различна светлина - като благородни, героични воини.

Под името "Виърс" Карол Данвърс се подвизава на тяхната планета Хала като боец от елитен отряд космически полицаи, т.нар. "Старфорс" (Звездни сили).

Завръщането й на Земята през 1995 г. обаче я кара да си задава множество въпроси за своето минало, докато междувременно се бори с представителите на друга извънземна раса - способните на мимикрия скрули и техния лидер Талос (Бен Менделсон, познат със злодейските си роли в "Rogue One: История от Междузвездни войни" и "Играч първи, приготви се"). 

Чернокожата британка Лашана Линч от сериала Still Star-Crossed (нещо като продължение на "Ромео и Жулиета") играе Мария Рамбоу, най-старата приятелка на Карол Данвърс, неин колега пилот от ВВС и самотна майка. 

На нейния изтребител е изписано и прозвището "Фотон", с което в комиксите става известна дъщеря й Моника Рамбоу...

В личния състав на "Старфорс" са още доминиканецът Алхенис Перес Сото, норвежецът Руне Темте и Джема Чан ("Луди богаташи"), която е Мин-Ерва, друга видна представителка на синята извънземна раса в комиксите.

Бри Ларсън и Джема Чан (крайната вдясно) като Капитан Марвел и Мин-Ерва в елитния междугалактически отряд "Старфорс", снимка: Чък Злотник / Marvel Studios / EW

Лий Пейс и Джимон Хунсу се завръщат в ролите на Ронан и дясната му ръка Корат от първия "Пазители на Галактиката", където ги гледахме като злодеи и съюзници на Танос.

Джуд Лоу (вляво) и Лий Пейс с режисьорката Анна Боден, снимка: Чък Злотник / Marvel Studios / сп. EW

Режисьори на "Капитан Марвел" са семейният тандем Анна Боден и Райън Флек, нашумели с независими филми като "Разходка по Мисисипи" и Half Nelson.

Двамата са също така съавтори на сценария заедно с изцяло женски екип, включващ Мег Лефоув (анимациите "Отвътре навън", "Добрият динозавър"), Никол Пърлман ("Пазители на Галактиката"), Женива Робъртсън-Дуорет ("Tomb Raider: Първа мисия"), Лиз Флейхайв и Карли Менш (сериалите GLOW, "Сестра Джаки").

Музиката е на турската композиторка Пинар Топрак, която е родена и учила в Истанбул, но работи в Холивуд.

Мотото на героинята, изписано и на плаката, е "По-високо, по-далеч, по-бързо" - модификация на олимпийския девиз "По-бързо, по-високо, по-силно".

В долния ляв ъгъл на първия плакат с Капитан Марвел се забеляза и опашката на домашния й любимец, кръстен на персонаж от филма "Топ гън" (1986)... В комиксите рижият котарак се казва Чюи, галено за Чубака от "Междузвездни войни", но тук е преименуван на Goose (букв. "гъска").

Виж още: Най-известните рижави котки

Играят го цели четири котки, но са използвани и компютърни ефекти. Гуус буквално открадва шоуто и е сред най-коментираните действащи лица от филма. Има дори собствен самостоятелен плакат.