Ще става ли за море?

Според синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за равнините е между 21° и 25°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 7° и 13°.

Най-ниските температури ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

През първата половина на юли въздушната маса над страната ще бъде често неустойчива. В часовете преди обяд ще е предимно слънчево, но след пладне и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури и локални градушки.

Най-голяма вероятност за валежи има в началото на месеца, около 4-ти, 10-ти, 12-ти и 15-ти юли.

През втората половина на месеца се очаква относително стабилизиране на атмосферата. През повечето дни над страната ще преобладава слънчево време, но отново ще има дни с краткотрайни превалявания и гръмотевици

Най-голяма вероятност за валежи и относително понижение на температурите има около 20-ти, 23-ти и 27-ми юли.

Виж още: Очакват се нови наводнения в Северна и Централна България