Лечебното заведение е с изчерпан месечен лимит на средствата

Заради изчерпан лимит Военномедицинска академия (ВМА) започна да връща пациенти. Лечебното заведение вече отлага плановите операции и прием до края на месеца, съобщава Нова телевизия. Мярката засяга всички отделения на болницата.

Само за ден от ВМА са върнати около 100 души. Причината е липса на средства. Ако тези пациенти са били приети, лечебното заведения щеше да задлъжнее с още 100 хил. лв., които няма как да бъдат изплатени от Здравната каса. Месечният лимит на болницата е изчерпан една седмица преди края на юни.

"Миналият месец достигнахме лимита 2 дни преди края на месеца, което не наложи да затваряме болницата, но сега твърде рано го достигнахме", обясни проф. Венцислав Мутафчийски, заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на ВМА.

Към момента само надлимитната дейност на ВМА е за близо 600 хил. лв.

Според шефа на ВМА ген. Николай Петров болницата не може да си позволява да продължава по същия начин и приемът трябва да бъде ограничен.

Само пациентите, нуждаещи се от спешна помощ, няма да бъдат връщани. Тези обаче, които не изискват неотложна медицинска помощ обаче ще трябва да чакат.

Методиката, по която здравната каса плаща на болниците, беше въведена с цел икономии. Оказва се обаче, че ограниченият бюджет поне на Военна болница има напълно обратен ефект. От първо число на следващия месец отново ще могат да се извършват планови операции и прегледи.

Източник: Нова телевизия