В морската столица готвят и драстично увеличение на паричната санкция за спиране в зелени площи и пешеходни зони, съобщава варненският информационен сайт "Петел"

Във Варна ще бъде въведена глоба за паркиране и движение на автомобили по тротоарите. Минималния размер на санкцията ще е 50 лв за първо подобно нарушение, а при следващи такива нарушителите могат да "олекнат" с до 200 лв.

Радикалната мярка за освобождаване на пътя на пешеходците беше одобрена от комисията "Обществен ред и сигурност" към местния парламент. За да стане факт, новата разпоредба трябва да получи подкрепа от целия Общински съвет, като преди това обаче бъде проверено дали е съобразена със Закона за движение по пътищата.

Предложението за глоба за паркиране на тротоара дойде от съветника от "Нашият град" Владимир Тонев, който откровено призна, че и на него му се е случвало да спира на трасето на пешеходците.

Той също така допълни, че в общинска наредба, уреждаща движението на превозни средства, се допуска спирането на тротоар, но само на определени места и при условие, че се остави 2 м място за пешеходците. Тези зони би трябвало да се обозначат и с конкретен пътен знак, който обаче не може да се види никъде по варненските улици.

Новата санкция за паркиране на тротоарите беше добавена към предложението на кмета Иван Портних за драстично увеличение на размера на глобите за спиране в зелени площи и пешеходни зони.

Шофьорите, които оставят колите си в градинки, паркове, между дърветата, на детски площадки, алеи и в зони, които са само за пешеходци, ще бъдат санкционирани веднага с 200 лв. Ако нарушението се повтори, глобата може да стигне до 800 лв. Това предложение също беше одобрено от специализираната общинска комисия.

Шефът на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" изнесе пред общинските съветници данни, според които от началото на годината във Варна са съставени 658 акта за спиране в зелени площи, като голяма част от тях са за Морската градина.

Сумата, която трябва да постъпи от тях в бюджета на общината, е близо 3200 лв. Ако се запази броят на нарушенията и при новите санкции, предложени от кмета, тя ще достигне до 127 000 лв., изчисляват в общината.

Съветникът от БСП Огнян Къчев коментира, че подкрепя предложението на кмета Портних за по-сериозни глоби за спиране в зелени площи. Той обаче попита как общината ще докаже, че един затревен терен всъщност има статута на защитена зелена площ, след като все още не е изготвила регистър и план за природните си богатства от този тип.

Източник: Petel.bg