Ето го човекът, провел първия разговор по мобилен телефон - Мартин Купър, днес на 83

Сред членовете на интернет академията, която раздава наградите "Уеби", е и 83-годишният изобретател на мобилния телефон Мартин Купър, отличен през 2011 г. за цялостния си принос към технологичната индустрия.

В миналото вицепрезидент на "Моторола", той е човекът, провел първия разговор по мобилен телефон - в Ню Йорк на 3 април 1973 г., с апарат, който тежал над 1 кг.

Обадил се на свой колега от научно-изследователския отдел на конкурентна компания - за да го уведоми, че вече го е изпреварил в благородната технологична надпревара...

Днес Марти Купър признава, че го вдъхновил комуникаторът, използван от капитан Кърк (Уилям Шатнър) в култовия сериал от 60-те "Стар трек".

Десет години след изобретението му екипът успял да намали двойно теглото на апарата, но Купър напуснал компанията преди влизането на продукта в серийно производство. Цената по онова време била 4000 долара.

Днес той сменя мобилния си телефон на всеки шест месеца, но също така - признава, че вече не би ползвал апарат с дисплей, по-малък от 4 инча (10 см).