"Икономиката на колоезденето" е открила 655 хил. работни места

В Европа работните места в сектори, свързани с велосипедите са около 655 хил., пише британският в. "Гардиън".

Велоикономиката - повече заети

Така наречената "Икономиката на колоезденето" включва в себе си дейности като производство на велосипеди, продажбата им, туризъм, инфраструктура и различни свързани услуги. Заетите в тези области са повече от работещите в проучването и добива на полезни изкопаеми, които са 615 хил., и значително над 315-те хил. души, директно ангажирани в производството на стомана.

Данните са от изследване, озаглавено "Работни места и тяхното създаване в европейския велосипеден сектор", което ще бъде публикувано следващия месец. Автор на проучването е Институтът за мобилност и транспорт в Льовен.

"Днес 3% от пътуванията на континента се осъществяват с велосипед. Ако този дял се удвои, то заетите в тази индустрия могат да достигнат до 1 млн. през 2020 г.", се казва в изследването.

По-добри за икономиката от всички други видове транспорт

Проучването още доказва, че вело индустрията показва по-добри ефекти върху заетостта от всички останали форми на транспорт. Производството на автомобили, например, има три пъти по-ниски показатели за 1 млн. евро оборот.

Освен това местата, които се създават от вело индустрията по-трайни и достъпни за хора с по-ниско образование и младежи. Така например най-голям дял имат заетите в туризъм, свързан с колоезденето - 524 хил., следван далеч от тези в продажбите – 80 хил.

Виж още: Хамбург се отказва от автомобилите до 20 години

Обръщение към правителствата

"Вие знаете, че инвестициите в популяризиране на колоезденето се компенсират от бюджетите за транспорт, околна среда и здравеопазване. Сега можем да покажем също, че всяка нова велоалея, всеки нов колоездач, допринасят за създаването на нови работни места. Инвестициите във велосипеди предоставя по-добра икономическа възвращаемост от почти всеки друг вид транспорт. Те трябва да са ваш първи избор", каза Кевин Мейн, директор "Развитие" в Европейската колоездачна федерация (ECF), в послание към правителствата.