Кейт Мидълтън роди момиченце в ранните часове на 2 май, а пълното име на нейно кралско височество принцесата на Кеймбридж е Шарлът Елизабет Даяна (видео)

Херцогинята на Кеймбридж и съпруга на британския принц Уилям роди момиченце в ранните часове на съботния ден.

Два дни по-късно от двореца оповестиха, че родителите са избрали името Шарлът, а към него добавят имената на прабабата - кралица Елизабет, и покойната уелска принцеса Даяна, която не доживя да стане баба.

Дъщеричката на Кейт и Уилям дошла на бял свят в 8,34 ч. местно време, а съобщението се появи в официалния "Туитър" акаунт на кралското семейство. Новината бе обявена и от кралски вестоносец пред болницата "Сейнт Мери".

За Кейт полагаше грижи същият медицински екип, както при първата й бременност през 2013 г. Майката и новороденото се чувстваха добре и бяха изписани още същия ден.

Второто дете на двойката заема четвъртото място в реда за наследяване на британския трон - след дядо си Чарлз, на когото е кръстена, баща си Уилям и батко си Джордж. Под номер 5 остава чичо й принц Хари.

Появата на новото кралско бебе се очакваше още преди десетина дни. В началото на годината от двореца Кенсингтън обявиха, че то ще се роди през април.

Забявянето обаче не е чак такава изненада, тъй като и при първата бременност на Кейт, с принц Джордж, раждането настъпи след обявения термин.

Източник: АФП, Би Би Си, PrinceOfWales.gov.uk