След супервторника фаворитите са ясни - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

Стратегическата роля на САЩ в глобалната политика, както и фактът, че изборите за президент там представляват най-голямото политическо шоу на света (и реално въвеждат почти всичко ново в начина на водене на кампании по света), правят надпреварата за Белия дом събитие от световно значение. 

Като добавим и факта, че САЩ е наш партньор в НАТО (където играе водещата роля при определяне на политиката на алианса), можем спокойно да стигнем до извода, че изходът от тези избори засяга малко или много и нас.

Преди всичко малко информация за първичните избори. Окончателната номинация на всяка партия се определя на национална конференция, на която има делегати от всеки щат. Първичните избори определят това колко по колко делегати от лагерите на всеки кандидат да има. Всеки щат има определен брой делегати, победата в даден щат дава процентно квотите за делегати на крайната конференция. Така че не е важно да побеждаваш просто, а да побеждаваш в големите щати, тъй като това ти дава повечето делегати, които да те подкрепят накрая. По-подробно обяснение на целия изборен процес с първични и основни избори в САЩ можете да намерите на сайта на американското посолство в България.

След супервторника, в който 13 щата гласуваха на първични избори за определяне на заветните номинации на двете водещи партии в САЩ, фаворитите са ясни - Хилъри Клинтън при Демократите (която успя да събере 11 победи от общо 16 щата, в които са се провели първични избори досега) и Доналд Тръмп при Републиканците (който побеждава в 10 щата от общо 14, в които са се провеждали избори досега). Разбира се, остават тепърва много щати да избират към кого да насочат подкрепата си, но за много хора състезанието вече е предрешено.

Виж още: Тръмп и Сандърс са големите победители в Ню Хемпшир​

Като фактори за доминацията на Хилари Клинтън при демократитие можем да посочим голямата роля играе екипът, изграждащ профила ѝ за пред избирателите, както и сериозната финансова подкрепа, която стои зад нея. Клинтън е познато лице, което е играло сериозна роля в политиката на САЩ досега и дори миналата година ѝ предвещаваха много по-сериозна победа. Масово се предполагаше, че надпреварата при демократите ще е изцяло протоколна, но независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс успя да направи изборите интересни.

Любопитното при него е, че той печели симпатиите на много избиратели, но някак не може да спечели щатите, даващи повечето делегати. Той започна надпреварата изключително силно, като в Ню Хемпшир тотално победи Хилари, но реално победите му идват в по-малки щати, които играят по-малка роля в цялостното определяне на това кой да е номинираният кандидат. 

Освен това сякаш насъбраната в началото инерция малко по малко започва да се изчерпва. А с убедителната победа в супервторника (8 победи от общо 11 щата (и територията Американска Самоа) гласуващи за кандидат на Демократическата партия), бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Клинтън уверено по пътя към Белия дом и до момента печели 1001 делегата срещу 371 за Сандърс.

Виж още: Няма да има трети Буш в Белия дом​

В другия лагер битката е далеч не толкова оспорвана. Там кандидатите са повече. От общо 12 претендента за републиканската номинация в началото, към момента все още петима се борят за правото да бъдат издигнати като кандидат на консерваторите в САЩ. И въпреки по-големия брой, там конкуренцията сякаш замира все повече. Убедителен водач е бизнесменът и предприемач Доналд Тръмп, който на супервторника успя да си осигури победа в 7 от общо 10 щата. Съперниците му изостават сериозно. Така към момента Тръмп има осигурена подкрепата на 274 делегата, сенаторът от Тексас Тед Крус има 106 делегата, сенаторът от Флорида Марко Рубио - 67 делегата, губернаторът на Охайо Джон Кейсик  - 23 делегата, а неврохирургът Бен Карсън - 8 делегата.

Според редица анализатори тези резултати показват ясно едно нещо - американците (особено в консервативната им част) са уморени от политическия елит и искат нещо ново и радикално. Това предлага и Доналд Тръмп. 

Виж още: Кой е българският Доналд Тръмп? Има поне няколко кандидати

През годините той е изградил имидж на успешен предприемач и смел инвеститор. Той е непукист, говори, каквото иска и не се притеснява от това да се говори лошо за него. Не предлага сериозна политическа платформа, но пък говори високопарно и не се притеснява да прави гръмки обещания, налагайки ясното послание "Аз съм роден победител". 

В американската култура това послание върви безпроблемно, а заедно с умората от политиците и желанието за радикална промяна, Тръмп печели много. Още от самия старт на кампанията той успя да поведе в социологическите проучвания по убедителен начин и това до голяма степен се дължи на шоу елемента на изборите в САЩ и най-вече - на медийното отразяване. 

Докато Тръмп говореше за стена по границата с Мексико и изгонване на мюсюлманите от страната, другите кандидати оставаха незабелязани и всеки опит за умерена и разумна реторика оставаше тотално незабелязан. Така и в крайна сметка двамата водещи кандидати на републиканците са и двамата най-шумни и най-радикални - Тръмп (самохвалко с расистки подмятания) и Тед Крус (религиозен фундаменталист, залагащ на крайния консерватизъм, основан на религията). 

Така самата републиканска кампания се преформулира, залагайки на шумното, на радикалното и на гръмкото - поле, където Доналд Тръмп убедително се налага с опита си. Тук спокойно можем да кажем, че на практика наблюдаваме нагледен пример на онази поговорка, че ако слезеш на нивото на простака, той ще те бие с предимството на собствения терен.

Виж още: Битката за Белия дом​

И все пак това са само първичните избори, а голямата битка остава за Ноември. Към момента последните допитвания на CNN показват, че Доналд Тръмп не би могъл да спечели нито срещу Хилари Клинтън, нито срещу Бърни Сандърс. Парадоксът е, че Марко Рубио и Тед Крус биха имали по-големи шансове в голямата битка срещу Хилари, но пък отново биха изгубили срещу Сандърс. И все пак по всичко личи, че на 8 ноември един срещу друг ще се изправят Клинтън и Тръмп. А шоуто тепърва предстои.

Източник: Bulevard.bg / Ню Йорк Таймс, Си Ен Ен, "Политико",