Цялата магистрала от София до Кулата се очаква да е готова през 2023 г.

Възможно е увеличаване на цената на винетките. За това намекна пред Нова телевизия регионалният министър Лиляна Павлова. 

Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на таксата за ползване, коментира тя.

Винетки и такси за тирове

"Пет години цената на винетките не е повишавана, приходите от тях обаче едва стигат за текущ ремонт и поддръжка на пътищата", заяви Павлова и допълни, че за началото на 2018 г. е планирано да бъдат въведена системата за т.нар. "тол такси" за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона, както и винетките да станат електронни.

"Надявам се до 2023 г. да бъде готова цялата магистрала от София до Кулата, това е крайният ни срок. Правим всичко възможно максимално бързо да направим всичко. Сключили сме вече два договора с изпълнители, остават 15-те километра през Кресненското дефиле, срокът на проектанта е до края на годината. Най-късно през 2017 г. трябва да имаме избран изпълнител и да започнем да строим. Възможно е и до 2020 г. да имаме изцяло завършена магистрала от София до Кулата", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Нарушения в концесиите

"Следим дали се спазват условията при плажовете, които са отдадени на концесия или под наем. Първите проверки показаха, че има изключително голям брой нарушения", съобщи тя.

"Ние правим проверка на това дали свободната площ е налична и дали е равностойна на тази, която е с чадъри и шезлонги. Над 20 плажа не отговарят на тези изисквания. Втората проверка, която правим, е за преместваемите обекти, търговските обекти и заведенията. Има сигурно над 40 плажа, които не отговарят на изискванията", каза още регионалният министър.

Виж още: 90 км/ч. по магистралите "Тракия" и "Хемус"

Искам да кажа на всички плажуващи по българското Черноморие, че никой няма право да взима такса за достъп до плажа, категорична бе Павлова и добави, че ако някой получи билет, който не е стандартният билет на Министерството на финансите, гражданите също трябва да сигнализират.

Източник: Нова телевизия