Как може да играе Борисов, за да постигне относителна сигурност за бъдещия кабинет

България се намира в сложна политическа обстановка. Ако политическите лидери не искат да се ходи на избори, трябва да се работи сериозно по изграждане на линия от компромиси за изграждане на коалиционен блок от поне три партии, които да осигурят мнозинство и сигурност за евентуалното правителство.

Въпреки че най-обсъжданата възможност на ГЕРБ за коалиция включваше Реформаторския блок, преговорите между двете формации зациклиха. Реформаторите държат на програмата си и по ключови въпроси като реформата в съдебната система не са склонни да правят компромиси (макар че крилото на реформаторите около "България на гражданите" пък позволява известни отстъпки в името на това да се създаде кабинет). Друга основна пречка е и 2-годишният мандат, който да бъде последван от Велико Народно събрание - нещо, за което Реформаторския блок настоява. 

Двете формации ще се срещнат най-вероятно още един път. Въпреки това участието на реформаторите в следващия кабинет е под въпрос. Почти безусловната подкрепа, която Патриотичният фронт предложи на ГЕРБ, дава на Борисов възможност да разиграе и други математически варианти, с които да си осигури необходимата парламентарно подкрепа.

ДПС и БСП обявиха, че не желаят да участват в управлението на страната, като ДПС заяви мълчалива подкрепа за правителство на малцинството на ГЕРБ. Това обаче би направило Борисов зависим от желанията на Местан.

Вариант 1:

Повторна среща с Реформаторския блок на която се договарят известни отстъпки и от двете страни и написване на програма, която коалиционният кабинет да следва. По този начин с подкрепата на ПФ трите формации събират общо 126 депутата, които са напълно достатъчни за парламентарно мнозинство. Проблемите пред този вариант са множеството разговори през медиите, които лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ си отправят.

Възможен е вариант, в който ГЕРБ да се опитат да спечелят подкрепата на само част от реформаторите - крилото около Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Не е тайна, че напрежение между лидерите в Блока съществува и това може да бъде използвано. В този случай бъдещият кабинет ще има нужда и от участието на "България без цензура", АБВ или Атака, за да има парламентарно мнозинство. Въпросът обаче е, че която и партия от Реформаторския блок да се отдели от него, това, което я очаква, е съдбата на Синьо единство - миниатюрни изборни резултати и политическа кома.

Вариант 2:

ГЕРБ да постигне съгласие за управление с още 3 партии. Те вече имат подкрепата на Патриотичния фронт. Хората на Борисов трябва да привлекат още 2 от трите останали партии и коалиции. Заедно с ПФ те имат общо 103 депутата. Така която и да е четворна коалиция удовлетворява ГЕРБ.

В този случай най-удобният за тях вариант е с участието на "България без цензура", с които Борисов преговаря днес, и формацията на Георги Първанов АБВ. Атака е известна със склонността си към популизъм, радикални идеи и ексцентрично поведение, което сериозно би навредило на имиджа на кабинета, както стана с правителството на Пламен Орешарски.

Все пак възможна е и игра с участието на Атака именно по подобен начин, както в предното правителство. Отсъствие на хората на Сидеров от парламента намалява броя депутати, нужни за мнозинство в пленарната зала. Народните представители на Атака са 11 и липсата им в парламента би направила бройката, нужна за мнозинство 115 души.

По този начин на Борисов ще са нужни само още две политически формации, за да държи мнозинството в пленарна зала. Това обаче ще го постави зависим от капризите на Сидеров.

Всичко това обаче са само възможност и всичко зависи от преговорите, които ГЕРБ ще проведат с останалите политически сили. Ако пък съгласие не бъде постигнато, ни очаква и друг напълно възможен вариант - нови избори и още политически страсти.