Бедствие, подобно на снощното, е имало и в началото на 50-те - т.нар. Голямо варненско наводнение. В световен мащаб се регистрират 10 хил. наводнения годишно, сочи статистиката

В климатичната справка за Варна на Varna.info.bg от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се говори за незапомнения проливен дъжд на 20 август 1951 г., който

продължил близо 10 часа, почти без прекъсване

Валежът бил на няколко вълни, като на моменти за минута се извалявали по 3 л/кв. метър. Дъждът продължил и на 22-ри, като за тези два дни в метеорологичната станция във Варна били измерени 292 л/кв.м. По същото време в дъждомерната станция в курорта "Дружба", днес "Св. св. Константин и Елена", падналият дъжд бил рекордно количество - 389 л/кв. м! 

Метеоролозите са изчислили, че по време на тази стихия на земята са се излели около 150 млн. куб. м вода! Тя предизвикала и сериозни щети на града - наводнени били множество сгради, голяма част от асфалтовата покривка по пътищата била отнесена, канализацията била запушена и

дълго време улиците били като буйни реки

Близък по количество дъжд в района паднал и на 28 август 1899 г., а в световен мащаб рекордът за 24-часов период държи дъждът, паднал на 15-16 март 1952 г. на о-в Реюнион - 1870 л/кв. м!

Виж още: Как можем да помогнем на Варна

Макар че жителите и гостите на морската столица нерядко газят вода до колене в центъра на града при проливен дъжд, по принцип валежите в района на Варна се водят за едни от най-слабите в страната. Най-много вали през юни и ноември (по около 50 л/кв. м), а най-сушаво е през август-септември, когато валежите са не повече от 30-32 л/кв.м месечно, обясняват синоптиците.

По данни на ООН ежегодно по света стават около 10 хил. различни наводнения,

обобщава доклад на специалисти по медицина на бедствените ситуации към МУ-Варна, поместен в "Известия на Съюза на учените - Варна" през 2012 г.

В тропическите райони наводненията са свързани с комбинираното въздействие на поройните валежи и силните ветрове - тайфуни и урагани, като на първо място в черната класация е ураганът Катрина, довел до опустошението на Ню Орлиънс през 2005 г.

Според данните у нас най-старото регистрирано наводнение е през 1712 г. в басейна на р. Марица. От последните години най-тежка е била 2005-а, с пострадали 75% от територията на страната. 

Виж още: Опасността от наводнения не е отминала

През 1999 г. пороите в първата събота на ноември превръщат 1/3 от България в кална локва. Тогава загиват седем души, 70 общини са залети от водната стихия, а 20 моста са разрушени.

На 6 и 7 август 2007 г. проливни дъждове засягат осем области в страната, като най-тежка е обстановката в Русенска и Разградска област. Община Цар Калоян е най-потърпевша, с осем удавени плюс загинали животни и птици, отнесени леки и товарни коли, разрушена е инфраструктурата, има смущения в електроснабдяване и водоснабдяване.

Десет жертви има на 6 май 2012 г., когато стената на язовир "Иваново" се скъсва и няколкометрова вълна залива харманлийското с. Бисер.

Пороите в Североизточна България, където паднаха над 100 л/кв. м - два-три пъти над месечната норма, - засега са отнели 12 човешки живота: 10 във варненския кв. Аспарухово и два в Добрич, където бе обявено бедствено положение.

23 юни, понеделник, е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите.