Да благодарим за това на "Игрите на глада", който заедно с "Шаферки" води в номинациите за филмовите награди на MTV

За първи път през последните няколко години Кристен Стюарт и Робърт Патинсън нямат шанс да бъдат обявени за най-добри актьори според зрителите на MTV.

Двамата редовно печелеха отличието като любовната двойка вампир-човек, но превръщането на Бела Суон в г-жа Кълън - съпруга, майка и вампирка, очевидно не бе оценено по достойнство, макар че сагата "Здрач" още не е приключила живота си на киноекрана.

Сега публиката има за фаворит нова поредица - "Игрите на глада". Филмът по първия роман от трилогията на Сюзан Колинс вече счупи рекордите, а предстои заснемането на следващите две части: "Възпламеняване" и "Сойка присмехулка".

Церемонията е след месец, на 3 юни, а кой печели статуетките с форма на кутия пуканки, ще определи публиката - на http://www.mtv.com/ontv/movieawards/2012/.

Кадър от "Игрите на глада": Елизабет Банкс, преобразена в Ефи Тринкет, и Дженифър Лорънс като Катнис Евърдийн

Към атрактивните категории за екранна целувка и сватка, тази година са добавени и пет нови, сред които за музика, актьорски ансамбъл и екранно преобразяване, където се конкурират Елизабет Банкс ("Игрите на глада"), Руни Мара като Лисбет Саландер, Джони Деп ("Внедрени в час"), Мишел Уилямс като Мерилин Монро ("Моята седмица с Мерилин") и Колин Фарел, който в "Шефове гадняри" е започнал да пооплешивява.

Все пак първата част по четвъртия роман от сагата "Здрач" попада след кандидатите за филм на годината заедно с финала на "Хари Потър", "Южнячки", който донесе "Оскар" на Октавия Спенсър плюс любимата комедия на американците - Bridesmaids (Шаферки), която води в номинациите заедно "Игрите на глада".

Почти същите заглавия са в категорията за актьорски ансамбъл, където обаче "Здрач: Зазоряване, част 1" е заменен от комедията "Внедрени в час".

За финала на "Хари Потър" Даниел Радклиф (вляво) има актьорска номинация от MTV, също като Ема Уотсън, която е номинирана и за екранната си целувка с Рупърт Гринт

Последният филм на Даниел Радклиф като Хари Потър му печели актьорска номинация редом с Райън Гослинг ("Живот на скорост"), Джоузеф Гордън-Левит ("50/50"), Чанинг Тейтъм ("Сватбен обет") и Джош Хътчърсън като Пийта от "Игрите на глада".

Съответна номинация при актрисите има Дженифър Лорънс като Катнис Евърдийн от "Игрите на глада", а нейни конкурентки са Ема Стоун ("Оглупели от любов"), Кристин Уиг (Bridesmaids), Ема Уотсън ("Хари Потър и даровете на Смъртта, част 2") и Руни Мара ("Мъжете, които мразеха жените"), чието име виждаме и в категорията за пробив.

В категорията за комедийно изпълнение Кристен Уиг се конкурира с колежката си "шаферка" Мелиса Маккарти, която печели номинация и за пробив, а останалите им съперници за наградата са Зак Галифианакис ("Последният ергенски запой 2"), Джона Хил ("Внедрени в час") и Оливър Купър, от актуалния по кината у нас "Проектът Х".

Кристен Уиг (вляво) и Мелиса Маккарти (вдясно) от "Шаферки" с колежката си Мая Рудолф на наградите на актьорската гилдия през януари 2012 г.

Лиъм Хемсуърт (Гейл в "Игрите на глада"), 12-годишната в "Супер 8" Ел Фанинг и Шайлин Удли, една от дъщерите на Джордж Клуни в "Потомците", са останалите номинирани за пробива си на големия екран.

В категорията за музика са номинирани A Real Hero на College & Electric Youth (от "Живот на скорост"), The Devil Is in the Details на "Кемикъл брадърс" (от "Хана"), едно парче на "Фигърин" от 2001 г. - Impossible (от саундтрака на "Луди от любов" - Like Crazy), Pursuit of Happiness на Кид Къди в ремикса на Steve Aoki (от "Проектът X").

Фаворит сред тях обаче е хитът на 2011-а Party Rock Anthem на LMFAO (от "Внедрени в час") - номер 2 в Топ 10 на най-гледаните музикални клипове в YouTube за миналата година, избран и за любима песен на детските награди Kids' Choice.