Жените се чувстват по-сигурни в сексуалните експерименти, когато са на почивка

Лятната отпуска е фактор за повишаване на възможността за случаен секс за жените. До такъв извод са стигнали американски учени за рисковото сексуално поведение, когато са на почивка.

Американските учени Лиса Бердишевски от университета на Илинойс и Хедър Гибсън от университета на Флорида изследвали конкретните причини, които тласкат жените към рисково сексуално поведение по време на лятната ваканция. 

В тяхното изследване участие взели 850 жени на възраст 18 до 50 години, на които били задавани различни въпроси, пише MedicalNewsToday.com. 

Оценка на риска 

Изследователите предложили на участничките 23 хипотетични ситуации по време на секс, които трябвало да оценят по степен на опасност, включително необезопасен секс с партньора и секс с непознат под влиянието на алкохол и наркотици.

Според предишни изследвания атмосферата, свързана с ваканциите, променя усещането за реалността и дава увереност за експерименти в сексуалнен план, омаловажавайки рисковете и евентуалните последици. 

Настоящото изследване потвърдило тази теория. Прекъсването на рутината и попадането в нова среда насърчават поемането на рискове. Освен това почивките се свързват с по-лежерно и разкрито облекло, даваща допълнителна увереност. И все пак най-големите рискове идват от консумацията на алкохол и употребата на наркотици.

Виж още: Най-големите митове за секса

За много жени алкохолът дава "извинението" да излязат извън конфортната си зона и да се впуснат в изследване на неща, които преди това са им били интересни, но ги е било страх или срам да опитат. 

Изследването показва, че релаксиращата почивка на плажа е идеална за сексуално експериментиране с постоянния партньор. В същото време груповите екскурзии провокират случайни интимни контакти с познати или непознати.

Факторът анонимност

Допълнителен мотивиращ фактор за рисковото сексуално поведение е и анонимността, която можем да си позволим на почивката - фалшиво име, фактът, че най-вероятно няма да срещнеш пак същия човек... Това позволява да се осъществят много еротични фантазии, без да има някакво осъждане за тях.

Според авторите на изследването статистиката, която направили позволява да се формира ефективна програма за защита на здравето и насърчаване на безопасния секс.

Виж още: Жена получи 5 хил. долара обезщетение за отнета девственост

Източник: MedicalNewsToday.com