Само от началото на годината до края на април 894 турски журналисти са уволнени, 200 са били нападнати, а 33 са задържани по различни обвинения

Само за 4 месеца - от началото на тази година до месец май, са уволнени 894 турски журналисти. В този период са спрени два вестника и една информационна агенция. 

В трите редакции са назначени "ликвидатори" поради "техните сериозни връзки" с ислямския активист Фетхуллах Гюлен, който в момента живее в САЩ. 

Журналистите под заплаха

Само през месец април са уволнени 160 журналисти, а от изборите на 7 юни миналата година до началото на месец май 37 пъти е забраняван достъпът до уеб-страницата на агенция Диха, а 13 нейни журналисти са арестувани. На територията на Турция са забранени или спрени общо 104 904 сайта, сочи доклад на "Фридъм хаус". 

Виж още: Орхан Памук: Свободата е на най-ниското си ниво в Турция

В същия период са регистрирани общо 200 нападения срещу журналисти, включително и 21 срещу помещения на медиите. Миналия месец в Турция бе убит сирийският журналист Захир Ал Шеркат. 

От януари до април месец тази година са задържани 33 журналисти, започнато е следствие срещу 13 от тях, а 12 други вече са изправени пред съда. Срещу 12 журналисти са повдигнати обвинения за "обида към президента". 

В доклада на "Фридъм хаус" за състоянието на турските медии се обръща специално внимание на случая с главния редактор на вестник "Джумхюриет" Кан Дундар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха пет години затвор от съда в Истанбул на 6 май поради "разкриване на държавна тайна".

На война с хората в социалните мрежи 

Виж още: Две години и 4 месеца затвор за журналистка, обидила Ердоган във "Фейсбук"

Тази година Турция попадна на 151-о място от общо 180 държави в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. Преследването за "обида" на президента засяга не само журналисти, но и обикновени хора, които публикуват мнението си в социалните мрежи. Така например не беше подминат и 16-годишният ученик Мехмет Емин, когото го грози присъда от 4 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвинението за обида към президента. 

В град Измир път има започнали други два съдебни процеса срещу 13 души, от които 11 гимназисти, пак за обида срещу Ердоган. От своя страна, правозащитни организации обвиниха президента, че се опитва да насади атмосфера на страх в страната.

Разследване се водеше и срещу манекенката и бивша Мис Турция Мерве Бююксарач, която може да получи до две години затвор, отново за обида на Ердоган. Бююксарач бе задържана миналия месец за споделяне на сатирично стихотворение в профила си в Инстаграм. Тя отрича да е обиждала Ердоган.

Колоритен беше и случаят, в който съдът в турската провинция Айдън призова специалисти по творчеството на Джон Толкин, автор на "Властелина на пръстените", които да определят дали е обидно, че лекар от града е оприличил турския президент на героя от книгата Ам-Гъл

Така от началото на президентския мандат на Ердоган до началото на тази година на съд за обида срещу Ердоган са дадени 1845 души. 

Виж още: Ердоган: Жените не са равни с мъжете

Източник: "Фридъм хаус"